Jednostavno

Najlepši začini uvek pri ruci: Kako da sami, bez muke, uzgojite omiljene začine!

Iznenadiće vas koliko je lako

Objavljeno: 19.04.2020. 10:02h 10:12h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj začina i volite da znate šta tačno jedete – onda je uzgajanje začina kod kuće pravi izbor za vas.

Veliki broj začinskih biljaka su veoma otporne i adaptiraju se lako na kućne uslove, što ih čini dugovečnim. Dve stvari koje su ovim biljkama neophodne su voda i sunčeva svetlost.

Za početak je nabolje uzeti tek formiranu biljku i zasaditi je, a kasnije možete rasđivati njeno seme kako biste imali veću količinu začina.

Ove biljke možete zasaditi u malim saksijama ili čak u ukrasnim teglama, tako da mogu izgledati i veoma dekorativno, pored toga što su korisne.

Nana

Je jedna od najlakših biljaka za održavanje, jer ne zahtev apuno nege. Možete je zasaditi bilo gde, potrebno je samo zalivati je (ne prečesto) i obezbediti joj prirodnu svetlost i ona će rasti. Uzgojenu nanu možete koristiti svežu, kao dodatak jelima ili limunadi, ali je i osušiti za čaj.

Bosiljak

Bosiljak je veoma zdrava biljka, a nezamenjiv je začin brojnim jelima. Najbolje je zasaditi ga u saksiju jer može dosta da poraste u visinu i potrebno je često ga orezivati, jer što ga više orezujete, to će više rasti i biti bujniji.

Vlašac

Ova vrsta prolećnog luka ima neodoljiv miris i ukus. Koristi se kao začin, ali i kao dodatak salatam i jelima. Vlašac je veoma adaptabilan, ne zahteva posebnu negu i možete ga zasaditi bilo gde. Kada ga berete nemojte brati više od tri lista odjednom.

Peršun

Perun raste veoma brzo, a potrebna mu je sunčeva svetlost i voda. Najbolje je zasaditi ga u malu saksiju, a ako se previše razbuja, možete ga lako prebaciti u veću. Peršun je nezamenjiv dodatak jelima, ali ga možete i osušiti za čaj, koji ima mnoga blagotvorna medicinska svojstva.

Majčina dušica

Ova biljka ima mnoga dobra svojstva i vredi je imati u kući. Ono što joj je potrebno da bi rasla je dovoljno sunčeve svetlosti i propusna zemlja, koja upija vodu.

Ruzmarin

Ruzmarin je mediteranska biljka i neizostavan je dodatak mnogim jelima ( a i reverima, kada je sezona svadbi), a takođe je i veoma zdrav. Ono što mu je potrebno za rast je dosta toplote, sunčeve svetlosti i ne previše vode. Za početa ga je dovoljno zasaditi u malu saksiju i videti kako i kojom brzinom će rasti.

Meksička mini ljuta parika (Halapenjo)

Ova meksička otrovnica može biti crvene i žute boje i veoma je ljuta, zato pažljivo kod doziranje. Kada je briga o njoj u pitanju – dovoljna je mala saksija, da bude na toplom mestu i da se zaliva kad vidite da je zemlja blizu da preuši. Osim što je dodatak jelima, za one koji vole ljuto, ova biljka može, zbog svojih intenzivnih bija i izgledati veoma dekorativno.