napravite u svom domu
4 recepta za domaći kvasac: Za testo koje raste kao ludo! (RECEPT)
Kako biste napravili svoj domaći kvasac donosimo vam nekoliko recepata
Autor:
U jeku korona virusa mnogi ljudi su počeli sa pustošenjem supermarketa, kupujući u velikim količinama ulje, brašno i kvasac.
Kako u drugim zemljama tako i u Srbiji rafovi se prazne, te ukoliko ste od onih koji nisu uspeli da pronađu kvasac mi vam uskačemo u pomoć sa ovim domaćim receptima.
S obzirom na to da je vreme kada je najsigurnije za vas i okolinu da ostanete kod kuće, idealno je za pravljenje hleba i testa za svoju porodicu, a bez izlaska do radnje.
Sastojci za kvasac od voća
- 1 jabuka
- 750 grama oštrog brašna
- 520 ml vode
Priprema:
- Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu.
- Pola kg brašna pomešajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu.
- Nakon tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići.
- Pola smese bacite, a drugu polovinu u posudi pomešajte s 250 grama brašna i 170 ml vode.
- Smesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi.
- Kada se pojave mehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.
Za savršen hleb vam je potrebno 250 grama kvasca, a ostatak smese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smesa bude retka.
Kvasac od žitarica
- Prvi dan umešajte 20 gr brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smesu.
- Drugi dan umešajte još 20 grama brašna i 20 ml vode te još dva puta tokom dana dobro promešajte smesu.
- Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 ml vode, te tokom dana promešajte još dva do tri puta.
- Četvrti dan sklonite polovinu smese, te ponovite postupak od trećeg dana.
- To isto uradite i peti i šesti dan.
- Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu .
Kvasac od krompira
- Skuvajte jedan krompir u komadićima dok se dobro ne skuva.
- Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja.
- Krompir umešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera.
- Ostavite da se smesa ohladi, te dodajte jednu četvrtinu vode od kuvanja.
- Smesu ostavite nekoliko dana da odstoji.
Rezanci sa ljutim kobasicama: Ručak na brzinu za ljubitelje pikantnog ukusa
Kvasac za testo:
- 200 g integralnog brašna
- 1 dl tople vode
- 1 kašičica meda
Priprema:
- Pomešajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dl tople vode.
- Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada.
- Izmešajte, sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite dastoji na toplom mestu.
- Sutradan promešajte i ponovo pokrite.
- Trećeg dana uveče kad se pojave mehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dl vode.
- Dobro promešajte i teglu ponovo pokrite.
- Četvrtog ili petog dana smesa će biti spremna za pripremu testa.
- Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.
Kad nemate kvasac ili prašak za pecivo: Sjajna zamena koju sigurno imate u kuhinji!