napravite u svom domu

4 recepta za domaći kvasac: Za testo koje raste kao ludo! (RECEPT)

Kako biste napravili svoj domaći kvasac donosimo vam nekoliko recepata

Objavljeno: 18.03.2020. 11:40h 12:11h
Autor:
Foto: Shutterstock

U jeku korona virusa mnogi ljudi su počeli sa pustošenjem supermarketa, kupujući u velikim količinama ulje, brašno i kvasac.

Kako u drugim zemljama tako i u Srbiji rafovi se prazne, te ukoliko ste od onih koji nisu uspeli da pronađu kvasac mi vam uskačemo u pomoć sa ovim domaćim receptima.

S obzirom na to da je vreme kada je najsigurnije za vas i okolinu da ostanete kod kuće, idealno je za pravljenje hleba i testa za svoju porodicu, a bez izlaska do radnje.

Sastojci za kvasac od voća

  • 1 jabuka
  • 750 grama oštrog brašna
  • 520 ml vode

Priprema:

  • Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu.
  • Pola kg brašna pomešajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu.
  • Nakon tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići.
  • Pola smese bacite, a drugu polovinu u posudi pomešajte s 250 grama brašna i 170 ml vode.
  • Smesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi.
  • Kada se pojave mehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.

Za savršen hleb vam je potrebno 250 grama kvasca, a ostatak smese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smesa bude retka.

foto: Shutterstock

Kvasac od žitarica

  • Prvi dan umešajte 20 gr brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smesu.
  • Drugi dan umešajte još 20 grama brašna i 20 ml vode te još dva puta tokom dana dobro promešajte smesu.
  • Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 ml vode, te tokom dana promešajte još dva do tri puta.
  • Četvrti dan sklonite polovinu smese, te ponovite postupak od trećeg dana.
  • To isto uradite i peti i šesti dan.
  • Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu .

Kvasac od krompira

  • Skuvajte jedan krompir u komadićima dok se dobro ne skuva.
  • Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja.
  • Krompir umešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera.
  • Ostavite da se smesa ohladi, te dodajte jednu četvrtinu vode od kuvanja.
  • Smesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

Rezanci sa ljutim kobasicama: Ručak na brzinu za ljubitelje pikantnog ukusa

foto: Shutterstock

Kvasac za testo:

  • 200 g integralnog brašna
  • 1 dl tople vode
  • 1 kašičica meda

Priprema:

  • Pomešajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dl tople vode.
  • Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada.
  • Izmešajte, sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite dastoji na toplom mestu.
  • Sutradan promešajte i ponovo pokrite.
  • Trećeg dana uveče kad se pojave mehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dl vode.
  • Dobro promešajte i teglu ponovo pokrite.
  • Četvrtog ili petog dana smesa će biti spremna za pripremu testa.
  • Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.

Kad nemate kvasac ili prašak za pecivo: Sjajna zamena koju sigurno imate u kuhinji!