Štanglice koje nemaju konkurenciju

Stari srpski recept za bajaderu: Kraljica među kolačima više od 100 godina!

Naše bake su je spremale u svim prilikama

Objavljeno: 11.03.2020. 16:33h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci: 500 g šećera, 200 ml vode, 200 g mlevenog keksa, 150 g mlevenih oraha, 125 g margarina, 3 štangle čokolade.

Za glazuru: 3 štangle čokolade, malo margarina ili ulja.

Priprema: Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe pomešati, preliti onim ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.

Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu.

Napraviti jednake pravougaonike od oba dela i staviti svetliji deo preko tamnog dok je smesa još topla. Dobro pritisnuti i ostaviti da se ohladi, pa preliti glazurom.