savršenstvo ukusa

Gurmanski doživljaj nadaleko poznat: Evo kako se prave čuveni sarajevski ćevapi! (RECEPT)

U Bosni se uz ćevape konzumira jogurt, kiselo mleko ili kefir

Objavljeno: 04.02.2020. 20:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sarajevski ćevapi su čuveni specijalitet u čijem savršenstvu ukusa uživaju kako stanovnici Bosne i Hercegovine, tako i brojni turisti.

Dužine su između 4 cm do 12cm, a služe se u lepinji, odnosno somunu. Po želji možete lepinju politi posebnim mesnim sokom, koji će dati jedisntvenu aromu.

Priprema ćevapa:

  • Meso naseckajte na sitne komade, te ga dvaput izmeljite.
  • Usitnite beli luk tako da izađe sok, te ga pomešajte s mesom.
  • Dodajte začine, kajmak i mineralnu vodu.
  • Smesu dobro izmešajte, te ostavite nekoliko sati da odstoji u fržideru.
  • Ćevape oblikujte ručno, na dužine između 4-12 centimetara.
  • Pržite ih na roštilju, te na kraju prelijte mesnim sokom.

Obavezni prilozi:

• lepinja ili somun • sitno naseckan crni luk • kajmak

Originalan recept za sarajevski ćevap: Ukus koji se ne zaboravlja!

foto: Shutterstock

Iako je recepata za mesne sokove više, mi vam donosimo onaj isprobani.

Priprema sosa:

  • Stavite začine u posudu, a zatim dodajte malo ulja.
  • Preko toga prelijte bujonom i vodom, te pustite da proključa.

Savet za mesni sok:

  • Stavite pola goveđe kocke za supu u 2 decilitra vode i zagreje u mikrotalasnoj na 500W 1-2 minut, piše Volim-meso.

Saveti za najbolji roštilj: Ovako se spremaju najsočniji ćevapi, piletina, grilovano povrće!