hrskava, a slasna
Tajna savršeno hrskave pržene slanine: Obavezno ispratite ove korake, prste ćete polizati!
U nastavku donosimo kako da pravilno ispržite slaninu
Objavljeno: 29.12.2019. 18:27h
19:28h
Autor:
Autor:
Ko ne voli za doručak da jede ukusnu i hrskavu slaninu? Ali mnogi ljudi greše u načinu njene pripreme, pa im ne ispadne kako bi želeli.
Savršenu slaninu za doručak dobićete ako pazite i na teksturu i na ukus, a možete je napraviti i na šporetu, u mikrotalasnoj ili u rerni.
- Ako pržite slaninu za jednu ili dve osobe, uzmite šnitu ili dve u mesari ili u marketu. Velika pakovanja koja ne potrošite samo će se osušiti.
- Da bi se meso i masnoća u slanini ravnomerno ispekli moraju biti na istoj temperaturi.
Nutricionisti odgovoraju: Da li je slanina zdrava?
- Ostavite šnite slanine na sobnoj temperaturi 15 minuta jer će se tako kasnije ravnomernije ispržiti.
- Nikako nemojte natrpavati slaninu u tiganj već je slažite jednu pored druge. Slanini je potreban prostor da bi se lepo i ravnomerno ispržila.
- Prženje slanine na previsokoj temperaturi od samog početka može da dovede do toga da je prepečete.
- Mast od slanine nemojte baciti jer je idealna za prženje krompira, dodavanje supama ili za pripremu kukuruznog hleba.
- Najbolji tiganj za slaninu je od livenog gvožđa.
- Jedan sloj slanine stavite u hladan tiganj, pa pecite na srednje niskoj vatri. Tako ćete izvaditi puno masnoće iz slanine, a za to treba vremena.
- Slaninu povremeno okrenite i neka se ravnomerno peče.
- S obzirom na to da se većina tiganja ne zagreva ravnomerno, slaninu premestite na drugi deo tiganja kada je okrenete.
- Kad je gotova prebacite na tanjir obložen papirnatim ubrusom da upije višak masnoće.
- Izlijte mast iz tiganja u neku posudu, najbolje lončić, kako bi se u potpunosti ohladila.
Hrskavo savršenstvo: Jaje na oko i slanina sa tajnim sastojkom! (RECEPT)
( Stil/Miss7.mama.24.sata.hr )