Ništa kao domaće
Mirisna kuglof pogača: Lepši hleb ne postoji! (RECEPT)
Mesi se meko testo, koje se potom odvaja u loptice, a zatim slaže u kalup
Autor:
Sastojci: 200 ml mleka, 30 svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 belance, 150 ml ulja, 600 g brašna.
Za premazivanje: 1 žumance, 1 kašika hladnog mleka, po želji susam za posipanje.
Priprema: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Belance razmutiti žicom, dodati ulje, sve izmešati i sipati u posudu sa nadošlim kvascem. Posoliti i postepeno dodavati brašno, te zamesiti mekše testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, razviti oklagijom u veliki krug i okruglom modlom (ili čašom) vaditi krugove.
Kalup za kuglof dobro premazati margarinom i u krug ređati krugove od testa(jedan na drugi). Uključiti rernu i dobro je zagrejati na 220 stepeni.
Žumance razmutiti sa hladnim mlekom i premazati pogaču. Posuti susamom i peći na 200 stepeni 25 minuta. Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom.
Ostaviti da se prohladi i poslužiti. Uživajte!