Uživanje u svakom zalogaju
Grčka jabučara sa šlagom: Ovo je najkremastija letnja pita! (RECEPT)
Uz malo cimeta i oraha biće još ukusnija
Autor:
Sastojci: 4 jabuke, 125 g putera, 2 šolje (šolja=150 ml) šećera, 4 jaja, 1,5 šolja brašna, pola praška za pecivo, oko 50 g seckanih oraha, malo cimeta.
Priprema: Puter istopite u tepsiji u kojoj ćete peći kolač, pa preko toga pospite jednu šolju šećera (da bude ravnomerno raspoređen), zatim poređajte iseckane jabuke. Jabuke pospite sitno seckanim orasima (možete dodati i bademe ili lešnike). Dodajte cimet.
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca i preostali šećer, pa dodajte jedno po jedno žumance. Zatim u smesu dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sjedinite, pa sipajte preko jabuka.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Pečen kolač izručite na tacnu naopako, tako da jabuke budu gore. Ukrasite listićima badema i po ukusu poslužite sa šlagom ili sladoledom od vanile.