Džem, mak ili orasi

Stari recept za štrudlu: Uspeva baš svima! (RECEPT)

Pravljenje štrudle, uvek je pravi izazov, osim kada imaš ovako dobar recept koji svim uspeva

Objavljeno: 28.06.2019. 16:56h 17:04h
Autor: ,
Foto: Profimedia

Potrebno je: 500 g brašna (tip 500); 250 ml mleka; 100 ml ulja; 2 jaja; 1/2 kockice svežeg kvasca (25 g); 1/2 kašičice soli; 5 kašičice šećera; džem (po izboru).

Za premazivanje rolata: 1 žumance; nekoliko kapi ulja.

Priprema: U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umesiti glatko testo. Možete ga mešati dodacima za testo uz pomoć miksera. Sjedinjeno testo mesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.

Testo podeliti na dva dela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste. Jufke istanjiti što više može, pa celu površinu testa obilno namazati džemom. Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.