tradicionalna kanadska poslastica
Nanaimo, kanadski nepečeni kolač: Slatkiš zanimljivog imena i još boljeg ukusa! (RECEPT)
Tradicionalni kanadski kolač od tri sloja lep je za oko, a najbolja vest je da ga nije teško napraviti, jer se ne peče
Autor:
Neobičan naziv - Nanaimo, ova poslastica je dobila po istoimenom gradu u blizini Vankuvera.
Prvi sloj - kora:
250 g mlevenog keksa (možete koristiti i integralni keks)
120 g maslaca
50 g smeđeg šećera
30 g kakao praha
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile
50 g kokosa
50 g mlevenog badema
50 g grubo mlevenih oraha
Drugi sloj - krem:
100 g maslaca
60 ml slatke pavlake
110 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Treći sloj - glazura:
150 g tamne čokolade
2 kašike maslaca
Priprema:
U posudi na laganoj vatri otopite maslac. Skinite sa vatre, dodajte šećer i kakao u prahu pa u to umutite jaje i vratite posudu na laganu vatru. Kuvajte stalno mešajući dok se smesa ne zgusne oko 2 minuta.
Skinite sa vatre, pa u smesu dodajte ekstrakt vanile, mleveni keks, bademe, orahe i kokos. Utisnite smesu u pleh za kolače veličine 20 x 23 cm, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena da se stegne.
Dok se kora hladi, pripremite krem. Mikserom mešajte maslac dok ne postane kremast, dodajte preostale sastojke i dalje mutite mikserom dok smesa ne postane glatka.
Nanesite krem ravnomerno na podlogu i opet vratite u frižider na oko 30 minuta.
Otopite čokoladu s maslacem na pari ili u mikrotalasnoj rerni, dobro promešajte da se sastojci sjedine i prelijte preko drugog sloja i ostavite da se ohladi.
Prijatno!