Tečna duga

Kanjo Kristales najlepša reka na svetu? (VIDEO)

Jedna od najživopisnijih reka u Kolumbiji obuhvata čitav spektar boja, od žute i zelene, preko plave i crne do najizrazitije crvene

Objavljeno: 27.01.2014. 10:50h 14:04h
Foto: You Tube/ Print Screen

Reka Kanjo Kristales jedno vreme bila je nedostupna za turiste zbog gerilskih sukoba u Kolumbiji. Otvorena je za posete od 2009. godine. U reci može da se vidi čitav spektar boja, od žute i zelene, preko plave i crne do najizrazitije crvene .Crvena boja ove reke je toliko upečatljiva zbog trava koje rastu na njenom dnu (Macarenia clavigera).

http://www.youtube.com/watch?v=kUH0et1fDrY
Reku zovu još i “Reka pet boja” ili “Tečna duga” ili “Reka koja teče u raj”. Jedna od titula je “Najlepša reka na svetu”.

Reka Kanjo Kristales izgleda kao neko meste iz priča iz Biblije. Zapravo, tokom godine, ova reka se ni po čemu ne razlikuje od ostalih u Kolumbiji. Ipak, u kratkom periodu svake godine, u ovoj reci dešava se eksplozija boja.

Biljka Macarenia clavigera u tačno određenom periodu, tokom smene sušnih i vlažnih doba godine, cveta neverovatnim crvenim cvetovima. Da slika bude lepša, tu su i žuti i zeleni pesak na rečnom dnu, plava voda i hiljade nijansi između ovih boja.