Nedeljni ručak

Kvrguša

Za neke je ovo tradicionalno jelo, a neko nije ni čuo za njega. Bez obzira u koju grupu spadali, predlažemo vam da spremite ovo narodsko jelo koje će se sigruno svima svideti

Objavljeno: 26.01.2014. 12:32h 15:50h
Foto: Shutterstock

Odvojite batak i karabatak, posolite, pa na tiganju propržite/prodinstajte meso, prvo na jačoj pa na srednoj vatri, poklopljeno ali da para ima gde da izlazi, bar 15 minuta, može i duže.

Dodavati u toku dinstanja malo vode, tek da meso ne počne da se lepi za dno.

Brašno razmutiti sa jajima i malo mleka, viljuškom, da se dobije glatko gusto testo. Dodavati mleko i mešati stalno. Testo će biti kao testo za palačinke. Dodati kašičicu soli i malo slatke aleve paprike (i druge začine, ako želite).

U četvrtasti pleh sipati dve kašike ulja, razliti, staviti u rernu da se ulje ugreje. Na vruće ulje prosuti testo, pa poređati meso.

Peći oko 30 minuta na 180-200°C, pa izvaditi.

Testo će se dosta naduti ali i splasnuti čim se izvadi, samo će po obodu ostati podignuto. Preliti slatkom pavlakom u kojoj ima malo soli, pa vratiti na još desetak minuta u rernu. Služiti toplo uz gomilu nekog zeleniša.