BRIZNSKI RUČAK

Piletina u sosu u novom ruhu: Gotova za pola sata, aromatična i ukusna! (RECEPT)

Piletina je uvek dobar izbor za ručak, a posebnost ovog recepta je u senfu koji sosu daje intenzivnu aromu

Objavljeno: 19.03.2019. 12:40h 12:43h
Autor:
Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 6 pilećih bataka ili pilećih prsa
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 grančice timijana
  • 250 ml belog vina
  • 500 ml pilećeg ili povrćnog temeljca
  • 2 kašike senfa
  • 50 ml slatke pavlake
  • 2-3 prstohvata soli
  • 1 kockica maslaca (oko 30 g)
  • malobibera
  • maslinovo ulje
  • par grančica svežeg peršuna

Piletina u sečuan sosu: Pikantna, ukusna i spremna za 10 minuta! (RECEPT)

foto: Profimedia

Priprema:

  • Piletinu posolitre i pobiberite
  • Zagrejte širi tiganj, dodajte maslinovo ulje, ubacite pileće batake ili prsa, pa pržite sa svake strane 7-8 minuta, odnosno dok piletina ne dobije zlatkastu boju.
  • Izvadite meso, prekrijte aluminijskom folijom i ostavite sa strane.
  • Na istom tiganju jedno 5-6 minuta dinstajte luk koji ste naseckali na sitno, dodajte sitno seckani beli luk i timijan, pa čim luk zamiriše, dodajte vino.
  • Nakon par minuta, kad ispari alkohol, umešajte senf pa dodajte temeljac.
  • Vratite piletinu u tiganj, te kuvajte u sosu oko 10-15 minuta.
  • Smanjite temperaturu na najmanje, dodajte slatku pavlaku i kockicu maslaca, promešajte i pustite da sve zajedno prokuva još minut-dva.
  • Ugasite ringlu, pospite sitno seckanim peršunom i poslužite uz kuvan pirinač ili drugi prilog po želji.

Zapečena piletina sa parmezanom i belim lukom: Izdašan i ukusan obrok za celu porodicu! (RECEPT)