Penasto zadovoljstvo
Originalna panakota: Najjednostavniji italijanski recept!
Ukusan poznati desert spreman je za svega 20 minuta
Autor:
Sastojci:
6 listića želatina, 100 ml mleka, 80 g šećera, 600 ml slatke pavlake, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1 šolja zaleđenih malina ili drugog voća po želji, 1/2 čaše šećera, 1 kašika vode
Priprema:
Stavite lisiće želatina u posudu sa hladnom vodom i potopite na par minuta.
Sipajte mleko i pavlaku u šerpu pa dodajte šećer i ekstrakt vanile.
Stavite na ringlu i zagrevajte uz neprestano mešanje. Pre nego što provri sklonite šporeta.
Izvadite želatin iz vode, procedite ga pa dodajte u skuvanu mešavinu pa umešajte dok se skroz ne rastopi.
Prespijte smesu u čaše ili modle pa stavite u frižider da se stegne. Kada je desert čvrst možete da ga prevrnete iz posude direktno na tanjir. Ako ne možete da ga izvadite potopite posudu u toplu vodu na kratko.
Za preliv od maline stavite ih u blender i usitnite. Procedite masu pa joj dodajte šećer i kašiku vode. Stavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Kada provrdi mešajte dok se šećer ne rastopi pa sklonite sa vatre.
Ohladite i prelijte preko kolača.
Prijatno!