isprobajte
Neodoljivo francusko jelo: Začinjeni kiš je lako napraviti, a još lakše pojesti! (RECEPT)
Omiljeno francusko jednostavno jelo - pita od jaja i povrća, odnosno kiš, savršen je brzinski obrok, pogotovo kada u frižideru imate od svega po malo.
Autor:
Kiš je inače najpopularniji u kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem, sirom, pečurkama, paradajzom (čeri), prazilukom, paprikama - ma sve je dobro došlo.
Potrebni sastojci za testo:
- 250 g pšeničnog brašna
- 1 dl vode
- 170 g maslaca
- prstohvat soli
Potrebni sastojci za nadev:
- 1 vezica blitve/spanaća
- 150 g svežeg kravljeg sira
- 50 g tvrdog sira
- 3 kom sušenog čeri paradajza
- 3 sušene ljute papričice
Francuska svilena torta: Kremasti desert neverovatnog ukusa! (RECEPT)
- 2 jaja
- 1 dl mleka
- 2 dl kisele pavlake
- so
- biber
- ulje
Način pripreme:
U brašno dodajte so, pa dobro prstima utisnite maslac da dobijete mrvičastu smesu. Postepeno dodajte vodu dok ne dobijete smesu koja se više ne lepi.
Zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite u frižideru do pola sata.
Pripremljeno zeleno povrće kratko blanširajte, ocedite i grubo naseckajte.
U posudi dodajte i samešajte jaja, pavlaku, sveži sir i mleko, naseckane sušene čeri paradajze i ljute papričice, kao so i biber po želji. Tvrdi sir naseckajte na kockice.
Testo razvucite između dve providne (streč) folije, oblika i veličine koja će vam biti potrebna (veća od površine dna zbog ivica).
Obložite testom posudu u kojoj ćete ga peći, koji put bocnite testo, a potom slažite po vrhu sledeće sastojke: lisnato povrće, sir narezan na kockice, pa sve zalijte smesom iz posude.
Pecite u rerni koja je prethodno zagrejana na 180°C, oko 40 minuta.
Uživajte, prijatno!