Kuvano testo
Italijanske piroške: Orignalan recept za najlepše testo!
Iznenadićete se koliko jednostavno se spremaju
Autor:
Sastojci:
Za testo: 800 ml mleka (ili vode), 10-20 g maslaca, so, 400 g brašna
Još za pečenje: 3 jaja, prezle, so
Ili za prženje: ulje
Za punjenje - po želji: praziluk, paradajz, mocarela, začini
Priprema:
Zagrejte mleko, ali pazite da ne proključa. Dodajte maslac. Posolite.
Kada se maslac otopi smanjite temperaturu. Dodajte prosejano brašna i mešajte.
Varjačom umestite testo dok je još na vatri, oko 4 minuta.
Ostavite testo da se ohladi pa ga premesite rukom.
Rastopite maslac u tiganju. Izdinstajte praziluk isečen na kolutiće, posolite. Sklonite sa vatre i dodajte seckan paradajz, mocarelu i dodajte so i biber po želji i promešajte.
U piroške možete da stavite punjenje po želji, ovo je samo predlog.
Stavite testo na površinu posutu brašnom i premesite još jednom.
Razvucite testo na debljinu oko 2 - 3 mm. Vadite delove testa činijom prečnika po želji.
Na sredinu svakog kruga stavite punjenje pa preklopite pirošku i pritisnite ivice da se dobro zatvori (možete da pritisnete viljuškom).
Umutite jaja, dodajte so. Pirošku umočite u jaja s obe strane pa je uvaljajte u prezle. Ređajte u pleh postavljen pek papirom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
Ako više volite, piroške možete da pržite u dubokom ulju.
Prijatno!
Izvor: Youtube / Moja mala kuhinja