Sačuvajte zdravlje

Čudesni antioksidansi: Smanjite rizik za dijabetes, rak i gojaznost

Antioksidansi flavonoidi povezani su sa smanjenjem rezistencije na insulin i poboljšanom regulacijom šećera u krvi, pa bi trebalo da konzumirate više voća, čajeva, ali i vino i tamnu čokoladu u umerenim količinama

Objavljeno: 21.01.2014. 17:48h 17:32h
Autor:
Foto: Thinkstock

Unos većih količina antioksidansa flavonoida prisutnih u čokoladi, čaju, vinu i voću je povezan s manjim rizikom za oboljevanje od dijabetesa tipa 2.

Stručni časopis "The Journal of Nutrition" piše da su flavonoidi povezani sa smanjenjem rezistencije na insulin i poboljšanom regulacijom šećera u krvi.

Istraživači Kings koledža u Londonu i Univerziteta Ist Anglia koristili su podatke prikupljene od 1.997 ispitanica starih od 18 do 76 godina. Pokazalo se i da je veći unos flavonoida povezan sa smanjenjem rizika za prisutnost hroničnih upalnih procesa povezanih s dijabetesom, bolestima srca, gojaznošću i rakom.

Istraživači, takođe, napominju da je ključna umerena konzumacija crne čokolade, koja sadrži više flavonoida od obične i vina.