Nedeljni desert

Bosanske šape: Hrskavi keks za ne daj Bože, ako dođu gosti! (RECEPT)

Svaka domaćica ima svoju verziju kolača za ne daj Bože

Objavljeno: 03.02.2019. 15:46h 16:04h
Autor:
Foto: Stil

Reč Bosna meni uvek miriše na jaku domaću kafu. A gde je kafa tu je i keks. Domaćice u Bosni, uvek, ali uvek, imaju pripremljen keks ili kolač za slučaj ako "banu" neki gosti.

Kolač za "ne daj Bože" je obično onaj koji može malo duže da "stoji", pa ako domaćica nema ješne ukućane, ova poslastica može da potraje i do sledećeg vikenda kada se pravi novi kolač za "ne daj Bože".

Šape su takav jedan keks i veoma lako se pravi:

Potrebno je: 2 komada jaja, 1 šolja šećera, 1 prašak za pecivo, 200 g margarina, 100 g masti, 100 g oraha i oko 300 g brašna.

Priprema: Umutiti jaja i šećer pa im dodati razmekšan margarin i mast. Zatim dodati orahe i brašno sa praškom za pecivo. Sve to mešati u glatko testo sa kojim ćete puniti kalupe za šape. Peći oko 15ak minuta na 200 stepeni ili dok šape dobiju lepu, zlatnu boju.

Izvaditi šape iz kalupa i uvaljati u prah šećer. Poslužiti uz kafu.

(Stil.kurir.rs)