VIRALNI NAČIN KAKO DA PROVERITE DA LI UNOSITE DOVOLJNO VODE: Važno je znati pre nego se stvore POSLEDICE po zdravlje

Dehidracija se javlja kada koristite ili izgubite više tečnosti nego što unosite, a vaše telo nema dovoljno vode i drugih tečnosti da bi obavljalo svoje normalne funkcije. Ako ne nadoknadite izgubljenu tečnost, nastupiće dehidracija, a posledice nisu baš prijatne.

Lepi & Zdravi
14:35h
VIRALNI NAČIN KAKO DA PROVERITE DA LI UNOSITE DOVOLJNO VODE: Važno je znati pre nego se stvore POSLEDICE po zdravlje
Foto: Printskrin@footdocdana/TikTok

Video na Tiktoku, koji je postao viralan za svega nekoliko minuta, otkrio je najbolji način za proveru dehidriranosti.

Takva metoda, zanimljivo, uspeva. Na osnovu toga kako stisnete kožu na vašim prstima, možete doći do zaključka o količini vode u vašem organizmu.

“Provera dehidracije!” kaže video. "Stisnite vrh prsta ovde i ako se (lepo)vrati, hidrirani ste."

U toku videa ponavlja se proces, samo ovaj put, koža se ne vraća na svoje mesto, već ostaje bez vraćanja u prvobitno stanje, što znači da je nastupila dehidracija.

"Ovo je poznato kao štipanje kože ili test turgora kože", objašnjava dr Dana Brems, hirurg sa preko 2 miliona Tiktok pratilaca.

"Kada ste dobro hidrirani, vaša koža ima veću elastičnost i brzo se vraća u prvobitni oblik nakon što je uštinete. S druge strane, dehidracija dovodi do smanjenja elastičnosti kože i sporijeg povratka u normalu.

Doktor, Lekar
foto: Shuterstock

S druge strane, ako se vaša koža teško štipa, to bi mogao biti znak edema, što znači da se vaše telo zadržava na puno tečnosti i oteče.

Čak i blaga dehidracija, kada je gubitak tečnosti jednak 5 odsto vaše telesne težine, može učiniti da se osećate teško u glavi. Drugi simptomi uključuju glavobolje ili ekstremnu žeđ, vrtoglavicu ili zbunjenost, prema američkom zdravstvenom lancu Klinika Mejo.

Iako nije loš cilj, većini ljudi će biti potrebno više vode, savetuju stručnjaci. Žene treba da piju 11,5 čaša vode dnevno, dok muškarci treba da piju 15,5 čaša vode dnevno, kaže Klinika Mejo. Taj broj može biti još veći ako redovno vežbate (i znojite se) ili ako živite u veoma toploj klimi.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs