ZAPEVAO U ROZE SUKNJI I ODNEO POBEDU: Predstavlja se kao NEBINARNA osoba, a evo šta to znači i zbog čega je POSEBAN

Mnogi se pitaju ko je zapravo Nemo, pobednik Evrovizije 2024.

Celebrities
01:27h
ZAPEVAO U ROZE SUKNJI I ODNEO POBEDU: Predstavlja se kao NEBINARNA osoba, a evo šta to znači i zbog čega je POSEBAN
Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Švajcarac Nemo doneo je svojoj zemlji pobedu na Evroviziji 2024, osvojivši 365 poena od žirija i 226 od publike, što je ukupno 591.

Nemo (25) je švajcarski muzičar, pevač i reper koji može da se pohvali znanjima sviranja violine, klavira i bubnjeva. Stvara žanrove repa, hip-hopa i popa. Izdao je tri EP-a do sad na nemačkom i engleskom jeziku u svojih devet godina karijere. Najuspešnija mu je pesma "Du" iz 2017. Takmičio se u šouu "The Masked Singer", gde je završio na petom mestu.

Nemo
foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Švajcarska nije imala izbor za pesmu koja će ih predstavljati na Evroviziji, već je "The Code" izabran interno. Prijavile su se 472 pesme, a pobedničku su birala tri žirija: žiri švajcarske publike, žiri međunarodne publike i međunarodni stručni žiri od 25 članova.

"'The Code' govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", kaže Nemo.

"Neverovatna je čast moći predstavljati Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kaonebinarnoj osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu", rekao je Nemo.

Nebinarna osoba

Nemo, koji se inače deklariše kao nebinarna osoba, imao je efektan nastup i isti takav kostim.

Njegov kostim čine suknja iznad kolena, bele unihop čarape, patike u istoj boji s narandžasto-belim detaljima, dok je gore poneo kratku narandžasto-belu bundicu. Pažnju su privukli i nejgovi nokti, koji su bili veštački i imao je narandžaste šljokice.

Opšta definicija za nebinarnost je ta da je to sveobuhvatna kategorija za rodne identitete koji nisu isključivo ni muški ni ženski. Ove osobe u svom rodnom izražavanju ispoljavaju kombinaciju muževnosti i ženstvenosti, ili nijedno.

Rodni identitet odvojen je od seksualne ili romantične orijentacije i nebinarne osobe imaju više seksualnih orijentacija, kao i transrodne i cisrodne osobe.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs