Obećanje

Zašto je predsednik Francuske oženio 25 godina stariju ženu: O ovome bruji svet! (FOTO, VIDEO)

Imao je samo 17 godina kada joj je obećao da će je oženiti
Zanimljivosti
01:14h Autor:
Zašto je predsednik Francuske oženio 25 godina stariju ženu: O ovome bruji svet! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuter
1 / 4 Foto: Reuter

U decembru ove godine navršiće tek 40 godina, a već je izabran za novog predsednika Francuske. Makron je socijalni liberal, protržišno i proevropski orjentisan i nudi viziju osnažene, kompetitivne francuske ekonomije, otvorene ka svetu. Za sebe kaže da nije ni levo niti desno, a dužnost u Jelisejskoj palati osvojio je usprotivivši se političkoj eliti iako je i sam iz nje potekao.

Emanuel Makron rođen je 21. decembra 1977. godine u Aminesu, kao sin profesora neurologije i fizioterapeutkinje. Srednju školu pohađao je kod isusovaca u svom rodnom mestu, sve dok ga roditelji nisu poslali u elitnu parišku srednju školu Lycée Henri-IV. Nakon završetka srednje škole, studirao je filozofiju i javnu upravu te stekao magisterat u tim područjima.

Ubrzo je postao finansijski inspektor u Generalnom inspektoratu za financije, a zatim investicijski bankar u francuskoj banci Rothschild & Cie Banque.

<\/div>

Kad je 2012. odlučio svoje veštine investicijskog bankara upotrebiti u političkoj areni i postati savetnik predsedniku Fransoa Olandu, činilo se da je Makronu suđen vrtoglavi uspon u redove tradicionalnog establišmenta.

Ali nakon samo dve godine ministarskog staža (2014. - 2016.) napušta Socijalističku stranku, osniva svoj pokret En Marche! (Napred!) i kao politički autsajder, nezavisni kandidat centra kreće u predsedničku trku, šaljući pritom snažne poruke protiv elite kojoj je pripadao. Makron dosad nije bio izabran ni na jednu političku dužnost i na početku kampanje protivnici su ga ismevali.

"Siguran sam da francuski narod neće svoju sudbinu staviti u ruke čoveka bez iskustva, koji dosad nije pokazao ništa," govorio je tada Fransoa Fijon.

Makronov meteorski uspon mnogi pripisuju čežnjom za svežim licem u kombinaciji s neočekivanim slomom njegovih uvaženih protivnika. Osećajući nezadovoljstvo "statusom quo u zemlji", najavio je da će protresti establišment, iako je i sam pohađao prestižne francuske škole, basnoslovno zarađivao kao bankar i bio Holdenov ministar ekonomije.

"Francuska je blokirana zbog tendencije njene elite da služi samoj sebi," rekao je pristalicama na skupu u Pauu. "A ja to znam jer sam bio njen deo."

<\/div>

Oženio se svojom profesorkom

Ono što je najviše zaintrigiralo francusku, ali i svetsku javnost je njegova veza s 25 godina starijom Bridžit.

Bridžit mu je bila učiteljica u školi i već joj je sa 17 godina obećao:

"Šta god radila, gde god bila, ja ću te oženiti!"

Njihova veza počela je kad je njemu bilo 18 godina. Makron je tada glumio u školskoj predstavi koju je postavljala njegova Bridžit, tada udata majka troje dece. Bilo je to u Auziereu, gradu na severu Francuske. Nedugo potom Emanuel se preselio u Pariz kako bi završio školovanje. Ali, njihova veza nije bila na iskušenju.

"Stalno smo se čuli, sate smo provodili na telefonu. Malo po malo, slomio je moj otpor i to zato što je bio strpljiv. Nije bio poput tinejdžera. Naša veza bila je veza dvoje odraslih ljudi," rekla je Bridžit koja se ubrzo rastala od supruga i preselila u Pariz.

Nedavno je objavljen video Makrona koji kao tinejdžer od 15 godina daje poljubac svojoj nastavnici, ženi od 40 godina. Objavljeni video snimljen je u maju 1993. godine. Nakon odglumljene predstave, Bridžit je čestitala svojim učenicima uz stisak ruke i poljubac. Ali, upravo su taj stisak ruke i poljubac promenili živote Makrona i Bridžit.

Par se napokon venčao 2007. godine. Makron je nedavno izjavio kako svoju suprugu ne želi kriti od javnosti. U februaru ove godine našao se u središtu skandala nakon što su ga politički rivali optužili da ga podupire "gej lobi" i da je imao homoseksualnu aferu s jednim od šefova nacionalnog radija Metjuom Gelerom. Makron je sve to negirao, a od danas može uživati u svom životu francuskog predsednika.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs