Vredi pročitati

Zapis star 800 godina: Jedini način da živite srećno i mirne savesti!

Budite izvan vaše zone udobnosti. Apatija prema onome što treba da učinite je crna rupa
Zanimljivosti
21:20h Autor:
Zapis star 800 godina: Jedini način da živite srećno i mirne savesti!
Foto: Shutterstock

800 godina stara lista od 37 vežbi Bodhisatve, pod nazivom Tog - me Zong - po, koje predstavljaju osobine osobe koja želi da postane prosvetljena ili probuđena osoba za dobrobit svih bića, još uvek sadrži mnoge praktične i korisne navike, koje možemo i danas da primenimo na naš svakodnevni život.

Od tih 37, trinaest se ističe i mogu imati trajan pozitivan uticaj na čovečanstvo, kao i kolektivnu svest.

Neka vas ovih 13 vežbi vodi na put budnog prosvetljenja:

1. Uvek budite na oprezu i u sadašnjosti. Meditacija je ključ za slušanje i razmišljanje o životu.

2. Budite izvan vaše zone udobnosti. Apatija prema onome što treba da učinite je crna rupa.

Pregazite život pre nego on pregazi vas: Video koji će vam otvoriti oči! (VIDEO)

3. Oslobodite se negativnih ljudi u vašem životu; onih koji obeshrabruju učenje, razmišljanje i meditaciju. Uz njih ćete samo izgubiti ljubaznost i saosećanje.

4. Patnja proizlazi iz želje da zadovoljimo sebe. Prosvetljenje proizlazi iz naših dobrih dela. Zamenite sebične misli brigom za druge.

5. Kada neko pokuša da vam pokvari raspoloženje ili širi glasine o vama, shvatite da je to poziv za pomoć. Negujte želju da ta osoba preovlada svoje probleme i pozdravite njene pozitivne osobine; obasipajte ih samo dobrotom.

6. Kada vam ukažu na vaše nedostatke i nesavršenosti, ne pribegavajte ljutnji ili defanzivnosti. Slušajte i razmišljajte o tome što oni govore.

Ko nema šta da kaže, na sva zvona govori: Životne mudrosti Dositeja Obradovića!

7. Kada vas vređa neko koga volite i ophodi se prema vama sa ljutnjom i mržnjom, shvatite to kao bolest koja je obuzela njihov um. Dajte im još više ljubavi i naklonosti.

8. Čak i nakon postizanja velike slave, uspeha i bogatstva, nemojte biti arogantni i oholi. Odbacite ponos koji proizlazi iz slave.

9. Ako se često ljutite na svet i u isto vreme savladavate i pobeđujete druge, ljutnja se nikada neće smiriti. Duboko razmišljajte i pokušajte da ukrotite vaše divlje misli.

Izborite se sa stresom i problemima: Mudra priča psihologa koju svako treba da pročita!

10. Um vas može obmanuti i odvući od istine. Od samog početka, naši umovi su lišeni stvarne suštine. Shvatite da je istina izvan poznatih koncepcija i izvan nauke. Oslobodite se verovanja unutrašnjeg postojanja.

11. Neprijateljske reči i jezik ljutnje uzrokuje drugima bol ometajući njihove misli, a oni koji teže prosvjetljenju nazaduju. Oslobodite se uvredljivog i škodljivog jezika.

12. Propitajte greške, zablude i mane koje možda posedujete, a zatim pokušajte da ih potpuno izbacite. Ukoliko ne uložite nikakav napor da to uradite, možete postati duhovni materijalista.

13. Budite stalno prisutni i svesni da sve što osećate, razmišljate i kako se ponašate utiče na druge. Pokušajte da budete svesni svega što se događa u vašem umu i pokušajte da živite na način koji će pomagati drugima.

U vreme bezobrazluka, nepoštovanja i sujete! Pismo Čehova: Ovih 9 osobina čine kulturne ljude!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs