Štetna navika

Vodu za kafu kuvate dva puta? Nemojte: Ovo je razlog!

Mnogi stave vodu za kafu i onda je kasnije opet prokuvaju po potrebi, a to je potpuno pogrešno
Zanimljivosti
07:30h Autor:
Vodu za kafu kuvate dva puta? Nemojte: Ovo je razlog!
Foto: Thinkstock

Kuvalo za vodu je sastavni deo velikog broja domaćinstava. Ako ste nekad prokuvali istu ovdu više puta, morate znati da je to štetno. Dosta ljudi stave vodu za kafu i onda istu vodu kasnije opet prokuvaju po potrebi.

Ako vodu ostavite da predugo kuva ili ako je ponovo prokuvate, njen hemijski sastav se menja. Na taj način nastaje i kamenac u kuvalu koji je nastao od kalcijuma iz vode, a može biti uzročnik i kamenca u bubrezima.

Limenku piva obložite mlevenim mesom i stavite na roštilj: Ostaviće vas bez teksta! (VIDEO)

1. Nitrat

Nitrate možemo naći na celoj Zemlji, dakle, u vodi, vazduhu i tlu, a on će postati potencijalno opasan ako je izložen visokim temperaturama poput prokuvane vode. Visoke temperature će nitrate pretvoriti u nitrozamine koji su zapravo kancerogeni i povezuju se sa rakom jajnika, debelog creva, pankreasa, jednjaka i želuca.

2. Fluorid

Mnogo istraživanja sprovedeno je u vezi fluorida u vodi koja su pokazala kako oni potencijalno predstavljaju rizik za naše zdravlje, tačnije mogu imati negativni uticaj na neurološki i kognitivni razvoj dece.

3. Arsen

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost u vodi za piće arsen koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima itd.

Recept naših predaka za život bez kancera: 7 zlatnih pravila dugovečnosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs