Vera

Uzdaj se u Boga i pobedićeš svaki problem: Poučna priča oca Tadeja!

Svemoćni Bog može učiniti sve što želi - pa može i nama pomoći
Zanimljivosti
09:20h Autor:
Uzdaj se u Boga i pobedićeš svaki problem: Poučna priča oca Tadeja!
Foto: Prinstscreen/ Youtube/ Православни Центар

Iako je u duhovnom životu potrebno ne uzdati se u sebe, to - ipak - ne znači da moramo očajavati, bežati sa bojišta i predavati se neprijatelju!

Kada se odreknemo sebe, treba svim srcem osetiti da nemamo u koga da se uzdamo - osim u Boga - i da jedino od Njega možemo očekivati dobro, pomoć i pobedu.

Kao što od sebe ne očekujemo ništa, pošto smo i sami - ništa; tako se isto nadamo da će nam Bog darovati svaku pobedu, po svedočanstvu iz Psalama:

"U Njega se pouzda srce moje i On mi pomože" (Ps 28:7).

Da bismo dobili takvu nadu i pomoć, biće nam od koristi ovakvo razmišljanje:

a) Svemoćni Bog može učiniti sve što želi - pa može i nama pomoći;

b) kao Sveznajući i Premudri, zna sve najsavršenije - pa zna šta je najbolje za svasenje svakog od nas;

v) kao beskrajno Dobar, uvek je spreman da nam svakog dana i svakog trenutka sa neiskazanom ljubavlju pruži pomoć koja nam je - da bi postigli potpunu duhovnu pobedu - potrebna.

Moć časnog krsta: Ovo se dešava u našem telu kada se prekrstimo!

Treba samo da Mu se sa čvrstom nadom obratimo. Zar bi onaj Dobri Pastir (Isus Hristos) - Koji je tri godine hodao tražeći zabludele ljude, zvao ih iz sveg glasa, prolio Svoju Krv i dao Svoj Život za njih - mogao, kada oni idu za Njim, kada Mu se sa ljubavlju obraćaju i zovu Ga u pomoć, da ne obrati pažnju na njih, da ih ne uzme na Svoja Božanska pleća, ne donese ih pred horove Anđelske i ne priredi veliku svečanost u čast toga?!

g) Postoji još jedno sredstvo da se oživi nada u Boga, a to je - sećanje na sve slučajeve Božije pomoći koji su zapisani u Svetom u Pismu. Ti tako mnogobrojni slučajevi jasno kazuju da nikada niko - ko se uzda u Boga - nije ostao postiđen i bespomoćan!

"Pogledajte na prošlost..." - govori premudri Sirah - "...i vidite: ko je verovao u Gospoda i ostao postiđen?" Naoružaj se tim mislima i hrabro stupaj na bojište, bori se junački i budi uveren da ćeš odneti pobedu. Jer ćeš - zahvaljujući takvim mislima - zadobiti snažnu nadu u Boga, a ona će ti neprestano donositi Božiju pomoć i davati snagu da pobediš.

Jedina stvar koja može oprostiti svaki greh: Evo zašto je pokajanje važno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs