Da li ste znali?

Šta (ne) treba da radite 31. decembra i 1. januara: Da blagostanje i bogatstvo ostanu u vašoj kući!

Možete ih ispratiti ili ne, u svakom slučaju, zabavno je znati neka od sujeverja koja se odnose na ulazak u novu godinu
Zanimljivosti
16:44h Autor:
Šta (ne) treba da radite 31. decembra i 1. januara: Da blagostanje i bogatstvo ostanu u vašoj kući!
Foto: Shutterstock

Bez obzira da li sebe smatrate sujevjernom osobom, neka mala pravila i rituali se provlače iz godine u godinu, tako da su na određeni način postali deo naše kulture. Možete ih ispratiti ili ne, u svakom slučaju, zabavno je znati neka od sujeverja koja se odnose na ulazak u novu godinu.

U nastavku slede najčešća verovanja kada se radi se o pravilima ponašanja koja važe za dan uoči kao i prvog dana nove godine ( 31. decembar i 1. januar), a za koja se veruje da će u narednoj godini doneti sreću su.

Novogodišnja večera

Kada je praznična trpeza u pitanju, prema verovanju nekih kultura, ako pripremate jelo od mesa, poželjno je da to bude meso životinja koje nemaju krila (dakle, bez piletine i ćuretine). Prema određenim narodnim verovanjima, time obezbeđujete da blagostanje ostane u vašoj kući, odnosno da ne "odleti" sa vašeg stola.

Slovensko sujeverje: Stari narodi su znali šta donosi nesreću!

Radna godina

Obavite neki simboličan posao prvog dana Nove godine, iako je praznik. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, par riječi... zadržite pažnju, razmišljajte o poslu makar par minuta tog dana. Prema verovanju, ovaj čin simbolizuje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.

Poljupci za sreću

U ponoć obavezno podelite poljupce sa dragim osobama. To se smatra potvrdom da će i u predstojećoj godini vaša ljubav i bliskost trajati.

Odnosi sa drugima

Slično običaju koji važi za Božić, važno je i ko će posle ponoći, odnosno 1. januara, prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.

Uvreda za svaku damu: Pokloni koje nijedna žena ne želi ispod jelke!

Crveno za sreću

Opštepoznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Za sreću u ljubavi, veruje se da je dobro nositi veš u crvenoj boji.

Postoji nekoliko verovanja koja se odnose na to šta ne valja raditi u toku ova dva dana.

Čak iako niste ljubitelj sms poruka, telefoniranja, slanja mejlova ... ne propustite da čestitate Novu godinu dragim ljudima, kao i da odgovorite na čestitke. Time simbolično jačate veze među vama, razvijate osećaj topline i prijateljstva.

Na samom početku godine, izbegnite pozajmljivanje novca. Simbolika je jasna - ukazuje na to da ćete u toku godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj meri. Ovo verovanje se sigurno ne poklapa sa vašom dosadašnjom praksom, a to je da 1. januara ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo da razmenimo kolače, razne poslastice i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, ipak, po ovom verovanju to ne bi trebalo raditi. Počastite sve vaše goste, to je svakako dobar znak, ali prilikom posete drugima ne nosite ništa od jela. Za to, pričekajte 2. januar.

U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću meru, jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

Za kuću punu para, poštujte ovih 10 pravila: Ne pozajmljujte komšijama hleb i so!

Isto tako, potrudite se da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

Poznato je i nekoliko ukorenjenih sujeverja koja se odnose na vremenske prilike u toku ta dva dana.

Ukoliko tog dana duva južni vetar – znak je da će naredna godina biti dobra i bogata. Ukoliko duva severni vetar – znak je da će cela godina biti hladna i sa lošim vremenom. Ukoliko duva istočni vetar – godina može doneti nestašice i nevolje. Ukoliko je 1. januar vedar i sunčan dan, bez vetra znak je da nas čeka vesela i bogata godina.

Za sreću sa novcem

Mali ritual - u svaki novčanik koji imate u kući stavite novac. To je znak da će sledeća godina teći u blagostanju. Za sreću sa novcem važi verovanje da je dobar znak ući u novu godinu bez dugova i neplaćenih računa.

Rodjenje

Bebe rođene 1. januara smatraju se „decom sreće".

50 ubica sreće, kradu vam sve šanse za uspeh: Lista stvari koje odmah treba da pobacate u smeće!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs