Jezivo

Selo bez imena: Legenda o najukletijem mestu u Evropi (FOTO, VIDEO)

Vekovima su se u ovom kutku sveta mogle čuti zastrašujuće priče o Kolobraru, a najstrašnije su one o tome kako se u ovom mestu rađaju deca s po dva srca i tri plućna krila
Zanimljivosti
00:06h Autor:
Selo bez imena: Legenda o najukletijem mestu u Evropi (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia / Kolobraro, Fotografija Iz 1930. Godine

Na jugu Italije, u okrugu Matera, nalazi se Kolobraro, mestašce u kom živi nešto manje od 1.500 ljudi i čije ime Italijani nerado izgovaraju. Možda zbog toga što je ono proglašeno za najukletije u Evropi!

Iako još uvek nije pronađen zapis kako je to i kada, navodno, neko prokleo ovo selo, Italijani veruju da je to povezano s njegovim imenom – ono je izvedeno od imenice coluber (lat. zmija), a ova životinja se u mnogim kulturama smatrala simbolom zla, prenosi National Geographic.rs.

Vekovima su se u ovom kutku sveta mogle čuti zastrašujuće priče o Kolobraru, a najstrašnije su one o tome kako se u ovom mestu rađaju deca s po dva srca i tri plućna krila, kao i one i jezivim okupljanjima lokalnih veštica. U njemu se dogodio veći broj nesreća (u moderno doba uglavnom saobraćajnih), navodno su se u njemu veštice poigrale s mračnim silama, a sve loše što se u Kolobraru desi pripisuje se drevnoj kletvi koja je stara koliko i samo selo.

Stara narodna verovanja - pojave koje slute i nagoveštavaju nesreću!

Foto: Profimedia / Kolobraro danas
Foto: Profimedia / Kolobraro danas

Iako su se stanovnici okolnih mesta oduvek plašili da, makar i usput, prođu kroz Kolobraro, priča o kletvi ponovo je zaživela početkom 20. veka, a Italijani za to krive jednog advokata i jednu „vešticu“. Naime, po legendi, Bijađo Virđilio je bio uspešan advokat koji nikad nije izgubio slučaj, a jednom prilikom je na sudu rekao:

„Ako lažem, neka ovaj luster sad padne“. Treba li da pominjemo da je luster istog trenutka pao?!

Izbezumljeni od straha, Virđilio i njegova porodica su napustili Kolobraro, ali se njegovo ime u ovom mestu još uvek smatra sinonimom za loš znak.

Malo nakon toga, u seoce je doputovao antropolog koji je tragao za vešticom koja bi mu skinula zle čini (verovao je da ga je neko pogledao „urokljivo“). Tako je upoznao La Cattre, mršavu staricu dubokih bora i pomislio da je pronašao jednu od čuvenih veštica iz Kolobrara. Međutim, ubrzo su njega i njegove saradnike zadesile neobične i teške nesreće.

Donose nesreću i izvlače život iz vas - 5 stvari koje treba odmah da izbacite iz kuće!

Tako su advokat i La Cattre, veruje se u ovom regionu, probudili drevnu kletvu, za koju se smatra da pogađa samo posetioce Kolobrara - ne i one koji u njemu žive.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako je došlo do toga da se turisti i stanovnici okolnih sela i gradova plaše i da izgovore ime ovog mesta, pa Italijani obično kažu „taj grad“ (nešto ređe "selo bez imena"), a strani mediji su ga nazvali „najukletijim u Evropi“.

Međutim, ima i onih koji ne veruju u ove legende, ali su ih iskoristili da se dobro zabave i, možda, zarade na njima.

Naime, svakog leta, održava se festival „Noćni san u Tom Gradu“, kojim se slavi duga istorija Kolobrara i, kako pišu strani mediji, „kletva postaje magija“.

Tada izvođači pričaju priče o magiji, nesrećnim ljubavnicima, na ulazu se prodaju u amajlije kako bi oterale „zle sile“ i izvode brojne predstave.

4 psihološka razloga zašto smo sujeverni!

„Kolobraro je čarobno mesto, ako dođete ovde, uvidećete i zbog čega“, ističe Gaetano Viršalito, nekadašnji stanovnik seoceta. Nalazi se na vrhu brda pored mora i ima panorame od kojih zastaje dah. Ovde nema ničega zlog.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs