Jaka ekonomija

Punih 25 godina ova zemlja samo napreduje: Kod njih nikad neće biti krize!

Analitičari im predviđaju godine pune blagostanja
Zanimljivosti
21:28h Autor:
Punih 25 godina ova zemlja samo napreduje: Kod njih nikad neće biti krize!
Foto: Thinkstock

Australijska privreda zabeležila je snažan rast u četvrtom kvartalu prošle godine, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

To je približava rušenju rekorda Holandije kada je u pitanju neprekidni ekonomski rast u modernom periodu. Rekord „Lala“ je postavljen između 1982. i 2008. godine, a Australiji nedostaje još samo jedan kvartal rasta kako bi ga dostigla.

Australijska ekonomija je pala u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, ali iznenađujući oporavak u četvrtom je vratio godišnje pokazatelje na stopu rasta od 2,4 posto. Oporavak se pre svega zasniva na snažnom izvozu i rastu lične potrošnje.

<\/div>

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja s negativnim stopama rasta, od juna 1991. godine.

"Izgledi za ovu godinu su prilično pozitivni“, izjavio je analitičar iz investicione kuće AMP Capital Shane Oliver. "Vidimo porast u obimu izvoza, kao i veliki skok u cenama ključnih sirovina“, kaže Oliver.

Rast BDP verovatno bi trebalo da se vrati na stopu od 2,5, možda i 3 posto tokom ove godine. Australijska centralna banka stopu rasta za 2017. procenjuje na oko 3 procenta, zahvaljujući oporavku cena sirovina.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs