Bizarno

Ovo su najviše žene sveta: I zaista postoje! (FOTO, VIDEO)

Ukoliko želite da imate visoko dete, birajte partnera sa što udaljenijeg mesta od vašeg kako bi vam se geni razlikovali
Zanimljivosti
12:54h Autor:
Ovo su najviše žene sveta: I zaista postoje! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube/ Facts Verse

Visina iznad 200 cm svakako je rekordna za žene, a iako su neke s njom ostvarile zavidnu sportsku karijeru, većini je bila na teret - kako zbog zdravlja, kako u privatnom životu.

U poslednja dva veka prosečna visina muškaraca i žena se drastično povećala, pa sad iznosi čak 10 cm više nego pre 150 godina.

Naučnici tvrde kako je glavni uzrok tome dostupnost obilja nutrijenata u hrani dok je glad dugo predstavljala prepreku u težnji za visinom. Dok god će ljudska vrsta imati dostupnu hranu, nastaviće da raste, a granice se zasad ne naziru.

Naučnici su još 1970-ih izračunali formulu koja predviđa da će većina dece dostići visinu koja se otprilike može izračunati na osnovi visina njihovih roditelja.

Očigledno, neće sva deca istih roditelja, pa čak ni ona istog pola, imati istu visinu. Visina u odrasloj dobi smanjuje se kod mlađe braće i sestara, i mlađa deca rastu sporije. I drugi faktori su uključeni u rast, najviše ishrana, ali i genetika određuje oko 60 do 80 posto maksimalne visine.

Sabira se visina oba roditelja te se oduzima 13 cm za devojčice, odnosno dodaje za dečake, te deli s dva. Ova procena je poprilično pouzdana, ali ipak nije stopostotna.

Veličina je ipak bitna: Postala poznata zbog dugih nogu! (FOTO)

Foto: Printscreen/ youtube/ Facts Verse
Foto: Printscreen/ youtube/ Facts Verse

Formula za dečake: visina majke + visina oca + 13 cm/2 = visina dečakaFormula za devojčice: visina majke + visina oca - 13 cm/2 = visina devojčice

"Uz genetiku, i okolina može imati značajan uticaj. Npr. kod pothranjene dece ona može imati katastrofalne posledice na konačnu visinu. Ishrana u trudnoći i u prvih par godina života takođe puno utiče na rast deteta", ispričao je profesor Dejvid Ravin sa Zapadnog australijskog instituta za medicinska istraživanja.

Na studiji od 8787 finskih blizanaca ispostavilo se da je genetika činila 78 posto visine muškaraca i 75 posto žena.

Još jedna popularna metoda za predviđanje visine dece je udvostručiti visinu dečaka s dve godine i visinu devojčica s 18 meseci. Ali nisu sva deca istih roditelja iste visine, a mlađa deca su obično i niža.

Roditelji s velikom razlikom u genima imaju visoku decu

Ako želite da imate visoko dete, razmislite o pronalasku partnera iz kraja što daljeg vašem, savetuju naučnici poljskog Instituta Antropologije. Oni su utvrdili da partneri koji dolaze iz istog kraja ili istog grada najčešće imaju nižu ili decu prosečne visine.

Neverovatno: Pogledajte kako izgleda susret najvišeg i najnižeg čoveka na svetu (FOTO)

Foto: Printscreen/ youtube/ Facts Verse
Foto: Printscreen/ youtube/ Facts Verse

Objašnjavaju kako genetska raznolikost roditelja ima ključan uticaj na decu, a što su ljudi iz udaljenijih krajeva, to su im geni različitiji.

"Taj efekt je vidljiv kod dece u tri faze njihova razvoja, sve od šest do 18. godine života," zaključio je voditelj studije sprovedene na više od 5000 dece, dr. Daniel Dariusz.

Do sada neviđeno bizarno biće: Jedino on može da preživi bilo koji udes! (FOTO)

Pogledajte video s deset najviših žena na svetu koje su ujedno i rekorderke:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs