Iznenađenje

Ovo je najvažnija stvar na licu: Nauka otkrila šta vam diže cenu!

Pored fizičke, ovaj deo lica ima i važnu društvenu ulogu
Zanimljivosti
00:14h Autor:
Ovo je najvažnija stvar na licu: Nauka otkrila šta vam diže cenu!
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Koja je to ključna osobina vašeg lica koja ga čini prepoznatljivim? Dok je logična pretpostavka da bi to bio vaš nos, oči, usta, zapravo su obrve te koje „dižu cenu“ vašem licu.

Pored njihove uloge filtera protiv prašine, prljavštine i znoja, obrve imaju važnu društvenu ulogu – služe kako bismo bolje izrazili emocije i prepoznali ljudska lica.

Opšta fascinacija obrvama u poslednje vreme, dakle, nije slučajnost. Svi mi želimo obrve Kare Delavinj, a ako nam priroda nije podarila jake obrve prilikom rođenja, to pokušavamo da nadomestimo uz pomoć olovki, seruma koji pospešuju rast dlaka, pa čak i procedurom transplatacije dlaka (koja postaje sve popularnija).

U jednoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu Letbridž u Kanadi, istraživači su ispitanicima pokazali 25 fotografija slavnih ličnosti bez obrva, praćenih sa još 25 fotografija slavnih ličnosti bez očiju. Učesnici su uspeli da identifikuju 56 odsto poznatih sa fotografija gde im nisu bile prikazane oči, ali je samo 46 odsto ispravno imenovalo poznate bez obrva.

Zaključak: Obrve su važnije od očiju ako želite da napravite trajan utisak.

Leva strana lica je nasleđe oca, a desna majke: Sudbina nam je odredila karakter!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs