Hrabrost

Njena smrt je jedna od najvećih misterija: Ova žena je bila veći avanturista od Indijane Džonsa!

Bila je nazvana „jednom od retkih ambasadora Njegovog Veličanstva“. Nikada se nije udavala
Zanimljivosti
00:30h Autor:
Njena smrt je jedna od najvećih misterija: Ova žena je bila veći avanturista od Indijane Džonsa!
Foto: Profimedia

Gertruda Bel rodila se 1868. godine u porodici bogatih industrijalaca. Ova pozicija omogućila joj je obrazovanje na najvišem nivou i život kakav nije imalo mnogo žena onog vremena. Nakon što je završila studije na Oksfordu i diplomirala među najboljim studentima 1888. godine, Gertruda je shvatila da ne želi da život provede kao domaćica i "dobra viktorijanska damica".

Otišla je u posetu ujaku Franku Lascelu koji je u ono vreme bio britanski ambasador u Teheranu, u Persiji i od tada joj se život iz korena promenio.

Narednih godina Gertruda je putovala po raznim zemljama, učila strane jezike i bavila se arheologijom. Tečno je govorila arapski, persijski, francuski, i nemački, a pričala je i italijanski, kao i turski. Ipak, samo učenje jezika ovoj dami nije bilo dovoljno - istraživala je pustinje Srednje Azije gde su je poznavale sve moćne plemenske vođe i odradila je važan posao za britanski obaveštajnu službu kada je počeo Prvi svetski rat.

Obišla je svet dva puta i bavila se planinarenjem i arheologijom. Tokom svog života bila je visoko poštovana od britanskih oficira i bila je mnogo uticajna za ženu tog vremena.

Tragična srpska princeza neobičnog imena: Ko je bila Kleopatra Karađorđević? (FOTO, VIDEO)

Bila je nazvana „jednom od retkih ambasadora Njegovog Veličanstva“. Nikad se nije udavala.

Nakon što je oružje utihnulo, Gertruda Bel postala je pokretačka snaga britanske politike na Srednjem istoku. Tursko carstvo se raspalo i Velika Britanija želela je da, pre drugih sila, zagospodari prostorom Mesopotamije.

Zbog znanja i veza koje je stekla putujući ovim krajevima Gertruda je odigrala ključnu ulogu medijatora između arapske vlade i britanskih zvaničnika. Istoričari se slažu da je upravo ova žena na karti sveta ucrtala granice današnjeg Iraka!

Različite etničke i interesne grupe koje su živele u ovoj zemlji ona je ujedinila u jednu vladu koja je trebalo da balansira sa britanskim imperijalističkim interesima. Postavila je prvog kralja i nadzirala izbor vlade u toj državi.

Misteriozna smrt Smrt Gertrude Bel ostala je misterija sve do današnjih dana. Ona je 12. jula 1926. pronađena mrtva, predozirana tabletama za spavanja. Bilo je mnogo debate o tome da li je "kraljica pustinje", kako su je mediji zvali, izvršila samoubistvo ili je reč bila o slučajnom predoziranju.

Pominjalo se čak i iscenirano ubistvo koje su izveli njeni politički protivnici, ali čitav događaj je ostao nerazjašnjen do današnjih dana. Gertruda Bel je sahranjena u Bagdadu. U trenutku smrti imala je 57 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs