Pokušajte

Nema toga što se ne može naučiti uz pomoć ova tri koraka: Tehnika najboljeg naučnika!

Naučite sve ono što ste oduvek hteli: da svirate gitaru, da pričate ruski, da plešete tango...
Zanimljivosti
17:54h Autor:
Nema toga što se ne može naučiti uz pomoć ova tri koraka: Tehnika najboljeg naučnika!
Foto: Shutterstock

Fizičar Ričard Fejnman koristio je ovaj process da nauči sve – od sviranja bongosa do kvantne mehanike. Onda možete i vi.

Fejnman ne ceni jednu veštinu više od druge. Sam je naučio da svira bubnjeve, da masira, da priča priče, čak i da zavede ženu u baru, smatrajući da je sve to zanat koji ima pravila koje se mogu naučiti… Najbolje od svega je što ima tehniku kako da nauči novu veštinu – jednostavna je i možemo je primeniti svi.

Ovo je Fejnmanova tehnika, i sastoji se od tri koraka, a razradio ju je Shane Parrish na sajtu Quartz:

1. Naučite dete.

Fejnman je bio jedan od najpopularnijih predstavnika komplikovane nauke jer je umeo da objasni i najteži koncept bilo kome, tako da taj neko može da razume. U stvari, korišćenje “pomodnog, fensi” rečnika punog pozajmica, znak je da niste poptuno razumeli temu, tako je bar on verovao. Zato Fejnman savetuje da uzmete parče papira i objasnite crtežom šta god da ste hteli, i to prosečnom osmogodišnjaku.

“Kada zapišete ideju od početka do kraja jednostavnim jezikom koji i dete može da razume, sami sebe forsirate da razumete koncept na dubljem nivou i tako pojednostavnite odnose i veze među idejama. Ako vam ide teško, dobićete jasnu sliku o tome gde su “rupe” u znanju. Ta tenzija je dobra – rađa mogućnost da učite,” objašnjava Parrish.

Ima 32 godine i zna 56 jezika: Mladić iz Bosne otkriva kako za 2 nedelje da naučite novi jezik!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Prođite kroz temu iznova i iznova.

Ako imate problema da objasnite nešto novo prostim jezikom, to je u redu. Ali, svaki put kada stvari postanu komplikovanije i nejasnije, trebalo bi da se vratite na određeni deo, i ponovo ga učite. “Ponavljanje je majka učenja,” tako kažu, a ovo pravilo primenjivao je i Fejnman.

3. Pojednostavite i pregledajte.

U ovoj fazi trebalo bi da imate “lekciju” objašnjenu najprostijim mogućim rečnikom. Sve što treba da uradite jeste da to sada pregledate i apsorbujete znanje.

“Pročitajte beleške naglas. Ako objašnjenje nije jednostavno ili zvuči konfuzno, to je pokazatelj da vam je potrebno još rada u toj oblasti,” savetuje Parrish.

Evo kako sam naučio strani jezik za 17 dana bez profesionalne pomoći: 7 jednostavnih saveta!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs