Istraživanje

Naučnici presudili: Rešite se ove osobine i postaćete uspešni preko noći!

Svi oklevamo, žalimo se kako ne možemo da uspemo jer nas koči ovo ili ono, ali naučnici su otkrili jednostavno rešenje i put ka uspehu
Zanimljivosti
20:26h Autor:
Naučnici presudili: Rešite se ove osobine i postaćete uspešni preko noći!
Foto: Shutterstock

Uspešnost i produktivnost. To bi bio rezultat svake osobe koja bi ušla u srž problema, uvidela sve svoje nedostatke i postavila “stvari” na prave temelje.

Naime, time bi, tvrdi profesor Bernard Rut, izbegli lažna opravdanja i izgovore koje često koristimo a da ih nismo ni svesni.

Profesor Bernard Ruth sa Stanforda već gotovo pola desetleća uči studente kako uz pomoć strategije “dizajna razmišljanja” mogu razviti značajne promene u svom ličnom životu. Cilj je ući u srž svakog problema i onda ga rešiti, eliminišući nepotrebne zidove oklevanja.

Takvim načinom problem se može rešiti kad je reč i o bilo kojem proizvodu ili iskustvu. Rut tvrdi kako se time mogu rešiti i ciljevi kao što su gubitak težine ili anksioznosti.

Jedna od njegovih ključnih ideja jest to da se mi suzdržavamo kada pokušavamo opravdati naše negativno razmišljanje i delovanje, piše Biznis Insider.

Prema Rutovim rečima, bili bismo više srećni i uspešni kada bismo prestali opravdavati svaku sitnicu koju činimo.

Čemu se nada Nik Vujičić: Jedini savet za srećniji život! (FOTO)

Posao kao izgovor za porodicu

U svojoj knjizi “The Achievement Habit” on za to koristi različite primere. Tako je, piše, jedan profesor kojeg je upoznao rekao kako premalo vremena provodi sa porodicom jer mu previše vremena oduzima posao.

Kada ga je Rut “pritisnuo” kako bi mu rekao što tačno radi celi dan, ispostavilo se da profesor nakon obavljenog posla ostaje duže na radnom mestu kako bi se družio sa kolegama.

"Jasno je da je kolega izabrao i da je prezaposlenost bila samo izgovor. To su prepoznali svi na radionici samo je njemu trebalo još sat vremena da i on sam to prizna. Problem se nalazi u tome da opravdanjima lažemo sami sebe”, piše Rut.

“Razlozi su često samo opravdanja. Služimo se njima kako bismo sami od sebe sakrili vlastite nedostatke. Kada se prestanemo služiti opravdanjima, povećaćemo sebi šanse za promenu ponašanja, i za život koji će nam doneti više zadovoljstva i u kojem ćemo biti produktivniji”, zaključuje Rut.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs