Da li i vaše među njima?

Najpopularnija ženska imena u Srbiji: Milica vlada punih 70 godina!

U periodu pre početka Drugog svetskog rata ubedljivo najpopularnije žensko ime bilo je Radmila
Zanimljivosti
23:14h Autor:
Najpopularnija ženska imena u Srbiji: Milica vlada punih 70 godina!
Foto: Thinkstock

Danas u Srbiji najviše ima Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana, a pogledajte da li je vaše ime, i kada, bilo u zenitu popularnosti među mamama i tatama u Srbiji.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1931-1941.

U periodu pre početka Drugog svetskog rata ubedljivo najpopularnije žensko ime bilo je Radmila i tako su se zvale devojčice i žene uglavnom u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Ime Marija bilo je najčešće u Vojvodini dok su nešto ređe bila zastupljena imena Milica, Ljubica i Vera.

Ovo je najpopularnije žensko ime na celoj planeti!

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1941-1950.U posleratnim godinama popularnost imena Radmila lagano opada, pa se roditelji sve češće odlučuju da svojim devojčicama daju imena kao što su Ljiljana, Dragana, Milena, Nada. Marija i dalje ima najviše u Vojvodini, a u južnoj Srbiji sve češće je ime Mirjana.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1951-1960.Ono što se kao zanimljivost beleži u narednih deset godina jeste učestalost imena Slavica pa je tako u Vranju tih godina to ime bilo jako popularno. Ljiljana je ime koje je, kao i prethodne decenije bilo zastupljeno u Beogradu i okolini a u Vojvodini se sve više obraća pažnja i na ime Dragica.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1961-1970.Do 70-ih godina ubedljivo najpopularnije žensko ime bilo je Snežana, a tih godina sve više devojčica dobija imenaVesna i Slađana.

Ovo su najčudnija imena kod Srba: Nećete verovati kako se zovu ova deca!

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1971-1980.Ime Jelena penje se na tron najpopularnijih ženskih imena 80-ih godina a u tom periodu značajnije se koristi i ime Dragana. Polako svoju popularnost među mamama i tatama dostižu i imena Danijela i Biljana.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1981-1990.Devojčice 90-ih svakako su Jelene! Ovo ime je definitivno obeležilo deceniju a polako počinje da mu parira i ime Ivana.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 1991-2001.Narednu deceniju ponovo obeležava ime Milica pa je tako u periodu do 2001. godine najviše devojčica u Srbiji ponelo baš ovo ime. U tom periodu roditelji pokazuju interesovanje i za imena kao što su Jovana, Aleksandra, Anastasija, Teodora.

Najpoplularnija ženska imena u periodu 2001-2010.Sledeći vremenski period u modu se vraća ime Milica a ave češće postaje i ime Anđela, Slađana i u južnoj Srbiji Anastasija.

Odomaćena u srpskom narodu: 10 najlepših ruskih imena i njihova značenja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs