Da li ste znali?

Mladencima slavimo 40 mučenika: Kako su nedužni vojnici stradali zbog vere

Bila je sredina zime i neverovatan mraz, mučenici su bačeni u jezero, a straža je čuvala celu okolinu kako se nijedan ne bi spasio
Zanimljivosti
14:52h Autor:
Mladencima slavimo 40 mučenika: Kako su nedužni vojnici stradali zbog vere
Foto: Wikipedia

U vreme rimskog cara Licinija dogodio se još jedan u nizu stravičnih progona i ubijanja hrišćanskih vernika. Ali, jedan događaj koji datira iz tog vremena ostao je zauvek zapamćen i za njega se vezuju mnogi običaji u Srbiji, iako mnogi ne znaju zbog čega i šta se tu zapravo desilo.

Naime, četrdeset rimskih vojnika verovalo je u Isusa Hrista. Kada je počeo progon, svi su izvedeni pred vojvodu, koji je, nakon što su odbili da se odreknu vere, naredio da svi budu pogubljeni kamenovanjem.

Srećan praznik, mladenci: Danas žene mese mladenčiće za sladak brak! (FOTO)

Prema Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovića, tokom kamenovanja dogodilo nešto neverovatno - kamenje koje su dželati bacali se samo vraćalo, a jedan je udario samog vojvodu u lice i razbio mu zube. Tada je vojvoda odustao od kamenovanja i naredio da se tela vojnika bace u jezero.

Bila je sredina zime i neverovatan mraz, mučenici su bačeni u jezero, a straža je čuvala celu okolinu kako se nijedan ne bi spasio.

Kako bi im još više otežali muke, vojnici su bakljama zagrejali i osvetlili kupatilo koje se nalazilo u blizini, kako bi namamili vojnike da izađu, odreknu se vere i priznaju rimske Bogove za idole. Jedan je izašao i ušao u kupatilo, a u tom trenutku je zasijala neobična svetlost sa neba, zagrejala vodu i vojnike, i na glave njih 39. spustili su se venci.

To je video jedan od stražara i ostao u čudu, i tada je i on poverovao u Isusa Hrista. Skinuo se, ušao u jezero i molio se da stupi na mesto četrdesetog vojnika, što se i desilo - i na njegovu glavu se spustio venac.

Sutradan je ceo grad bio iznenađen kada su videli da su vojnici živi. Tada je vojvoda naredio da im se prebiju cevanice, i tela bace u vodu, kako ih drugi hrišćani ne bi mogli da ih uzmu i sahrane.

Najmanja crkva na svetu nalazi se u Srbiji: Čudesna Marinica, najlepši biser planine Golije (FOTO)

Trećeg dana od njihove smrti, mučenici su došli u san episkopu Petru, i pozvali ga da iz vode izvadi njihove mošti. Episkop je sa svojim pomoćnikom izašao na jezero pod okriljem noću, a u vodi video mošti mučenika koje su svetlele. Pokupili su ih i sahranili 320. godine.

U narodu ovaj praznik je poznat pod imenom Mladenci, jer su postradali vojnici bili mladi. Zbog toga što ih je stradalo 40, nedavno udata žena mesi 40 kolačića - mladenčića.

Mučenici u jezeru, mrazom okovani,Krepko držeć svetu veru, nadom obasjani,Zavapiše milom Bogu: ti što svet zadiviŽrtvom strašnom i vaskrsom, o Ti nas oživi!Tebe slavi svod nebesni i stvorena svaka tvar,Gle, slave te bezdni, ognji, i grad i sneg, led i žar!Ti pomože slugi Tvome velikom Mojseju.I Isusu Navinovu, po tom Jeliseju,Da jestestvo vode smire, i da ga razdele.Vernim Tvojim sad pomozi kao i dosele.Ne daj mrazu da on bude jači od čovekaDa nas četrest mučenika budu predmet smeha:Ta Ti možeš, ako hoćeš, jer Ti nad svim vladaš.Ti led u žar i žar u led kad hoćeš pretvaraš:Mraz nas jede ko zver ljuti zbog imena TvogaO pomozi da se slavi ime Svemoćnoga!Mučenici u jezeru, mrazom okovaniBožjim svetlom sa nebesa biše zagrejani,Slavno paše i ostaše Četrest MučenikaNa strah, užas i sramotu mračnih nevernika.

Danas slavimo Mladence: Evo šta valja da uradite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs