Duboka simbolika

Magija u kugli: Proricanje sudbine iz kristala!

Kugla se kao magijski instrument koristi od pradavnih vremena i u svim kulturama. Ako je još kristalna, onda potencijal njenih moći raste srazmerno čistoći kristala od kojeg je napravljena
Zanimljivosti
13:20h
Magija u kugli: Proricanje sudbine iz kristala!
Foto: Shutterstock

Kugla je najsavršeniji oblik među oblicima i nešto najsavršenije što je čovek uopšte napravio. Možda je i nije napravio, možda je našavši okrugao kamen na morskom žalu, izbrušen vetrom, burama i olujama samo imitirao stvaranje već viđenog. Kako god bilo, kad je sam izbrusio i uglačao prvu kuglu, bio je toliko zadivljen njenim oblikom, glatkoćom i sjajem, a i svi koji su je videli, da nije čudo da joj je pridao čarobna svojstva i magijske sposobnosti. Tako se kugla kao magijski instrument koristi od pradavnih vremena i u svim kulturama. Ako je još kristalna, onda potencijal njenih moći raste srazmerno čistoći kristala od kojeg je napravljena.

Hiromantija: Saznajte kako prsti odaju vaš karakter!

Kristal sam po sebi simboliše prozirnost, čistoću i jasnoću uvida. Svetlost koja prolazi kroz kristal je simbol spoznaje, znanja koje nema uporište u trenutnoj objektivnoj stvarnosti. Kristali se ponekad nazivaju kamenje svetlosti, a neki narodi ih nazivaju kamenje pobede. U ezoterijskim tradicijama su nazivani suze zemlje. Uz sve ove atribute postaje jasnije zašto je kristalna kugla vrlo rano postala instrument vidovitosti. Koristila se i koristi se u svim krajevima sveta, pri tome nije važno da li je od gorskog kristala, kremena, opsidijana, diorita ili običnog stakla. Dakle, ona je spoj svojstava kristalne strukture materijala i savršenog oblika kugle i samim tim nosilac dubljeg simbolizma.

Simbolizam kugle potiče od simbolike tačke i i simbolike kruga. Po nekima je kugla praiskonski oblik, zato u divinaciji predstavlja savršenstvo, homogenost i skriveno znanje. Zbog svog oblika ona je i simbol zaštite. Božanske sfere su okrugle, pa ćemo u ezoterijskoj literaturi naći da je je božansko jedinstvo sastavljeno od crvene kugle ljubavi, plave kugle mudrosti i zelene kugle stvaranja. To sferično trojstvo stvara svod univerzuma i sa stvorenim svetom zatvara sferu (kuglu) stvaraoca i stvorenog sveta.

U praksi vidimo ovakvo poimanje sferičnosti u gradnji sakralnih objekata. U islamu je kružni oblik najsavršeniji među oblicima, pa su sve džamije kružnog oblika. Kupole romaničkih crkava i templarskih hramova su isto simboli svoda univerzuma. Crkva sv. Petra u Rimu je izgrađena kao suodnos kocke (zemaljsko) i kupole (nebeski svod). U istom odnosu su i krug (božansko) i kvadrat (čovek). Dakle, kugla jeste simbol duhovnog sveta i znanja koja se preko nje na neki način izvlače u zonu naše svesnosti. Zaista, kad vidovita osoba koristeći kristalnu kuglu saopštava stvari o kojima objektivno ne može da ima pojma, postaje jasno da su i ona i osoba kojoj gleda i sama kugla pod vazdušnom strujom fluidne supstance s drugog sveta.

42. godina života je izuzetno bitna: Astrologija otkriva zašto!

Iako se kugla koristi od davnina u hrišćanskim zemljama je kao i druge tehnike divinacije, sistematski potiskivana i zabranjivana. O kristalnoj kugli nema traga ni u raznim rečnicima opšte kulture, ni u velikom rečniku simbola, a čak ni u ezoterijskom rečniku. Ali, kako bilo, kugla ide dalje kroz vreme. Ima nešto opčinjavajuće, skoro hipnotičko u tišini koja obavija scenu vidovnjaka s kuglom.

Iako iz dosad izloženog možemo da upadnemo u zabludu da pomislimo i poverujemo da je kristalna kugla sedište i obitavalište slika upisanih i zakopanih u naše nesvesno, mora da se demantuje i sama pomisao na to. Kristalna kugla nije nikakav ekran na kojem se odvija igra našeg života. Kad bi tako bilo, svako bi mogao da kupi kuglu (kao televizor) i samo da joj zapoveda da emituje željeni sadržaj. To ne funkcioniše tako. Ona je samo sredstvo koje vidovita osoba koristi za fokusiranje i koncentraciju i može da posluži kao ulazna vrata u nesvesno.

Zaista vidovita osoba može za to da koristi bilo koju tačku u prostoru. Setimo se, od tačke nastaje krug, od kruga kugla. Za istu svrhu služe ogledala, mirna površina vode, plamen sveće itd. Vidovite osobe su po pravilu, izgrađene, vrlo disciplinovane osobe i treba im bilo kakav oslonac za brzo umirivanje uma i potpunu koncentraciju, da bi klijentu mogle da odgovore na postavljena pitanja u nekom razumnom vremenu i sa što manje greški i proizvoljnosti.

Sudbina zapisana u satu rođenja: Nije svejedno kada ste došli na svet!

Kristalna kugla

je idealan oslonac jer zaokupira svojim izgledom i sjajem i pitača, pa vidovita osoba uspeva brzo da se skoncentriše i da relativno brzo počne da odgovara na pitanja. Pošto je sve vreme fokus na kugli, da se zadobijena koncentracija ne naruši, stiče se utisak da se tu radi o moćima kojima je tu osobu obdarilo nevidljivo.To je donekle tačno. Vidovitost je dar, ali uvek treba imati na umu da dar može i da se izgubi nečasnim radnjama i kršenjem duhovnih zakona.

Uz to, takva osoba mora stalno da radi na sebi da bi svojom duhovnom (duševnom) snagom hranila i održavala taj dar i da bi izvežbala sposobnost saopštavanja onoga što treba da kaže. Moć viđenja je moguća samo ako jedan deo čovekovog duha zna odgovore na sva pitanja. Taj deo je naše nesvesno, ali u njega bez duboke koncentracije nemamo pristup. Koncentracija vidovitu osobu dovodi u svojevrsni trans (kao Derviše njihov kružni ples) iz kojeg ona crpe svoje znanje.

Datum rođenja i lična tarot karta: Da li vam je sudbina namenila sreću?

C.G. Jung je tvrdio da je svaka ljudska jedinka povezana s kolektivnim nesvesnim i da je ta veza osnova čovekove psihe. Naime, rečenica sa Smaragdne ploče: "Kako je gore, tako je i dole", zapravo ilustruje da svi događaji u našoj dimenziji imaju svoje "parnjake" (dvojnike) u duhovnom svetu. Ta sfera se nekima spontano otvara, a neki dugim i napornim vežbanjem i autodisciplinom, kao i sistematskim radom na sebi sami otvore komunikacijske kanale s tom dimenzijom. Da li ćemo to, nesumnjivo duhovno područje nazivati božanska dimenzija, kolektivno nesvesno, prana, akasha, velika praznina, sunyiata , arhetipska dimenzija ili Anima mundi, stvar je religioznih i kurtuloroških razlika.

Važno je samo znati da je to područje značenja i znanja s one strane vremena i prostora i da se retki pojedinci mogu "prikopčati" na komunikacijske kanale s njim. Vidovite osobe određenim vežbama pojačavaju tu povezanost i tako otvaraju vrata uvida, a kristalna kugla im je samo pomagalo.

Proročanstvo grčkih boginja: Šta vas čeka u ljubavi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs