Maraton

Ketrin se borila za sve nas: Njena hrabrost pamtiće se kroz istoriju! (FOTO, VIDEO)

U vreme kada je maraton bio zabranjen za žene, Ketrin je odlučila da trči
Zanimljivosti
15:06h Autor:
Ketrin se borila za sve nas: Njena hrabrost pamtiće se kroz istoriju! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Pre 50 godine Ketrin Svitzer uklonila je rodne barijere kada je postala prva žena koja je istrčala Bostonski maraton.

Noseći na sebi karmin i minđuše, tada dvadesetogodišnja Ketrin pojavila se na maratonu kao prva takmičarka. Organizatori nisu ni slutili da će ovaj događaj ući u istoriju jer je ona umesto punog imena za prijavu iskoristila inicijale. Iako tvrdi da to nije namjerno uradila, ovaj potez osigurao joj je učešće u događaju koji je bio rezervisan samo za muškarce.

Dok je prilazila startu, njen tadašnji momak Tom Miler pokušavao je nagovoriti da skine karmin sa usana, jer se plašio reakcija. Ketrin je to odbila i nastavila dalje.

Nakon samo nekoliko pretrčanih kilometara, direktor maratona Džok Semple obratio je pažnju na ovu devojku. Sustigao ju je i pokušao silom da skine broj 261 koji je nosila.

“Ogroman čovek iskeženih zuba je nasrnuo na mene i pre nego što sam mogla da odreagujem, uhvatio me je za ramena i povukao. "Gubi se sa mog maratona i daj mi taj broj", vikao je na mene", priseća se Ketrin.

Fotoreporteri su zabeležili ovu scenu, koja je postala simbol seksizma u sportu, a fotografija je proslavila Ketrin i inspirisala je na dugogodišnje zalaganje za jednakost žena.

Pedeset godina kasnije, Ketrin je ponovo istrčala Bostonski maraton. Sada 70-ogodišnja starica, ponovo je nosila broj 261 i prešla je cilj kao 121. takmičar. Trčala je četiri sata i 45 minuta, samo 25 minuta duže nego 1967. godine. Ovaj put je trčala rame uz rame sa 125 članova njene fondacije “261 bez straha”, koju je osnovala 2015. godine kako bi kroz trčanje radila na osnaživanju žena.

Mudra i hrabra monahinja Jefimija: Žena koja je mošti Svete Petke vratila u Srbiju! (FOTO)

Kako ističe, njene tehnike pripremanja za maraton su ostale iste, ali ritual ne menja.

“Nikada ne izlazim iz kuće bez karmina. Karmin, ajlajner i minđuše”, navodi ona za časopis Boston Globe.

Organizatori Bostonskog maratona sve do 1972. godine nisu dozvoljavali ženama da se prijave, a pre Ketrin je devojka po imenu Bobi Gib 1966. godine istrčala ovaj maraton iako nije bila prijavljena.

Zalaganje Ketrin Svitzer značajno je uticalo na to da ženski maraton postane deo Olimpijskih igara 1984. godine, a ona je zbog stvaranja mogućnosti i jednakog sportskog statusa za žene, 2011. godine uvrštena u “Kuću slavnih”.

Bostonski atletski savez ove godine je objavio da će u njenu čast povući broj 261 iz upotrebe.

"Kad sam 1967. godine istrčala maraton jedan novinar me je pitao šta sam htela dokazati. Nisam ništa želela da dokažem, želela sam samo da trčim. Kada jednom počnete da trčite, onda proispitujete ostale stvari u svom životu koje vas ne usrećuju. Ako ste istrčali maraton, možete uraditi sve!” kaže Ketrin.

Olivera Jevtić ovom čoveku duguje život: Spasao je u najtežem trenutku! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs