Kraljevski bonton

Kada obična devojka postane princeza: Ovo je prva stvar koju uči na dvoru!

Kejt Midlton, na primer, nije aristokratkinja i ništa od takvog ponašanje nije došlo samo od sebe
Zanimljivosti
17:26h Autor:
Kada obična devojka postane princeza: Ovo je prva stvar koju uči na dvoru!
Foto: Profimedia

Ona treba da izgleda dovoljno lepo, ali tek mora da nauči da bude princeza i da izbegava gafove i pogrešne postupke koje će analizirati ceo svet.

Kejt Midlton, na primer, nije aristokratkinja i ništa od takvog ponašanje nije došlo samo od sebe. Za razliku od nje, kraljevsko ponašanje je njenom suprugu "deo života" i tako živi od malih nogu.

1. Prva lekcija je kraljevski pozdrav

Sećate li se kada je Mišel Obama zagrlila kraljicu? To je nedopustivo, niko, pa ni prva dama Amerike, ne dodiruje javno kraljicu, ma koliko bila oduševljena njome. To je fatalna greška.

Princeza mora da pokaže poniznost pred drugim krunisanim glavama, i rukovati se do kraja života. Ona je ta koja prva pruža ruku i stiska je, ali ne prečvrsto. U pravom minskom polju novopečena princeza mora da nauči i kraljevski poklon koji u svečanim toaletama može biti poprilično zahtevan jer svi mišići na telu treba da budu čvrsto stisnuti.

2. Druga lekcija o sedenju i stajanju

Sedenje i stajanje koje, s obzirom na vreme koje će princeza provesti stojeći, presudno je. Jedno stopalo treba biti malo ispred, prsti okrenuti prema spolja, a stomak uvučen, ramena zabačena unazad, a glava ispravljena, nešto poput baletnog stava.

Kod sedanja, važno je da se ne baci na stolicu koju joj pridržavaju nego da sedne na ivicu te se onda namesti u sedištu. Nipošto ne sme prekrstiti članke jer je to muška poza. Kolena takođe uvek treba da budu priljubljena jedno uz drugo.

Prirodna lepota opčinila i kraljicu: Julijana je najlepša žena na političkoj sceni! (FOTO)

Švedska princeza Viktorija, foto: Profimedia
Švedska princeza Viktorija, foto: Profimedia

3. Lekcija 3 - hodanje

Dugi i razbacani koraci strogo su zabranjeni, baš kao i širenje kolena. Princeze hodaju lagano, i to gazeći prvo na petu, pazeći da im se kolena ne razdvajaju. Ruke ne smeju da žive svoj život nego da stoje uz telo ili da elegantno drže torbicu.

4. Maniri za stolom lekcija su broj četiri

Čaša mora biti u levoj ruci tako da desna bude slobodna za rukovanje. Na večerama se princezi ne sme dogoditi da joj zazvoni telefon ili da se nagne preko stola za komadićem hleba, ili, ne daj Bože, da pogreši u izboru ili držanju pribora za jelo. Fatalna greška bila bi zatražiti da joj se dopuni čaša sa pićem. Makar i ostala žedna, uvek mora ostaviti malo pića u čaši. Princezama očito nije suđeno da puno piju.

5. Lekcija Pet - skidanje i oblačenje kaputa

Iako će uvek neko od posluge biti tu da joj pridrži kaput, i kod toga postoje rituali na koje se pazi. U kaput se prvo uvlači jedna ruka, prebacuje se na ramena, a druga ruka onda pravilno sklizne u rukav.

6. Šesta lekcija je ulaženje i izlaženje iz automobila

Pravilno ponašanje u ovakvim situacijama strano je mnogima. Tako je i supruga bivšeg premijera Brauna priznala da je udarila glavom o dovratak kada se prvi put vozila u limuzini. Damski ulaz u automobil izgleda tako da prvo sedne, a potom stisnutih kolena privuče obe noge odjednom. Nema uskakanja tako da jednu nogu gurne, sedne te privuče drugu nogu. Takav način mamac je za paparace.

Razvod potresa slavnu kraljevsku porodicu: Princeza potvrdila glasine!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs