Naučnici otkrivaju

Fenomen ljudskog tela: Zašto stare povrede bole na promenu vremena?

Tipično objašnjenje veze koja postoji između bolova i vremenskih prilika jeste da pad atmosferskog pritiska uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima
Zanimljivosti
01:46h Autor:
Fenomen ljudskog tela: Zašto stare povrede bole na promenu vremena?
Foto: Ilustracija: Shutterstok

Možete da predvidite kišu jer vas svaki put pre nego što ona padne boli ruka koju ste polomili još u osnovnoj školi? Pogledajte kako stručnjaci objašnjavaju ovaj mali fenomen ljudskog tela.

Naučna stanovišta o ovom fenomenu, koji se proučava još od početka XX veka, različita su.

Ideja da neki bolovi u telu mogu da ukažu na promenu vremena prisutna je u civilizaciji još od doba stare Grčke.

Tipično objašnjenje veze koja postoji između bolova i vremenskih prilika jeste da pad atmosferskog pritiska uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima, pa nadražuje nerve i izaziva osećaj bola, posebno u artritičnim zglobovima ili onima koji su u prošlosti pretrpeli povredu.

Zašto hleb uvek pada na namazanu stranu: Misterija rešena!

Neke studije objašnjavaju da promene u atmosferskom pritisku povećavaju bol, dok druge tvrde da ga smanjuju, ipak ima i onih koji poriču uzročno-posledični odnos. Uticaj temperature i vlažnosti je bio predmet nekih proučavanja, ali nijedno od njih nije došlo do nekih pouzdanih činjenica koje bi objasnile ovaj fenomen.

Najveća prepreka u izučavanju ove pojave je to što naučnici moraju da se oslone da ispitanikov subjektivni doživljaj bola, koji nije pouzdan. Samim tim, upoređivanje subjektivnih utisaka je teško i neprecizno.

Iako se ovaj fenomen može objasniti na psihološkom nivou, naučnici i dalje tragaju za objektivnim, argumentovanim rešenjem ove misterije.

Bila trudna 9 meseci, a nije znala: Doktorka objasnila ovaj fenomen!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs