Strahovi i zablude našeg naroda

Eksperiment Pet majmuna na delu: Koliko su Srbi pokorni i plašljivi!

Dokle god ima neke rezerve od koje se može živeti, neka vrsta bunta je moguća. U slučaju da se zna da postoji mogućnost da će čovek ostati bez ičega, pokornost je zagarantovana
Zanimljivosti
09:54h Autor:
Eksperiment Pet majmuna na delu: Koliko su Srbi pokorni i plašljivi!
Foto: Profimedia

Čega se Srbi plaše? Srbi se plaše siromaštva, bede, bolesti, gubitka posla, banaka, političara, zavera, masona, boga, popova, promaje, HAARP-ova, Amerikanaca, vakcina, droga, genetski modifikovane hrane, krpelja...

Možda je bolje pitanje čega se Srbi ne plaše? Recimo, ne plaše se nerada, lenstvovanja, prejedanja, pijančenja, duvanskog dima, ogovaranja, psovki, uvreda, podmićivanja, ulizivanja, poltronstva...

A možda je još bolje pitanje kako se Srbi ponašaju kada su uplašeni? Srbi ne pokazuju otpor, naprotiv, savijaju se još više, ćute, sklanjaju se, pate, psuju u sebi, gutaju svoje strahove i čekaju da se problemi reše sami od sebe, piše 037ks.com.

Zašto je to tako?

Objasniće vam eksperiment pod nazivom "Pet majmuna":

"Počnite sa kavezom u kojem je pet majmuna. Unutar kaveza obesite bananu za konopac i pod nju stavite merdevine. Uskoro će neki od majmuna doći do merdevina i početi da se penje prema banani. Čim dodirne merdevine, poprskajte sve majmune hladnom vodom. Nakon nekog vremena, pokušaće neki drugi majmun, uz isti rezultat - svi drugi majmuni biće poprskani hladnom vodom. Uskoro, kada se neki majmun bude pokušao da se popne merdevinama, drugi majmuni pokušaće da ga spreče.

Mašala, Srbijo, al' si bogata! Beograđanka odbrusila: Zašto ne podržavam gej paradu!

Sada izbacite hladnu vodu. Izvadite jednog majmuna iz kaveza i zamenite ga novim. Novi majmun videće bananu i pokušaće da se popne merdevinama .Na njegovo iznenađenje i užas, napašće ga svi drugi majmuni. Nakon još kojeg pokušaja i napada, znaće da će ga, pokuša li da se popne na merdevine, drugi majmuni napasti. Nakon toga, uklonite još jednog od izvornih pet majmuna i zamenite ga novim. Pridošlica će krenuti prema lestvama i biće napadnut. Prethodni novajlija će entuzijastično učestvovati u kažnjavanju!

Isto tako, zamenite trećeg originalnog majmuna novim, zatim četvrtog, na kraju petog. Svaki put kada najnoviji majmun krene prema stepenicama, biće napadnut. Većina majmuna koji ga tuku nema pojma zašto im nije bilo dopušteno da se popnu merdevinama ili zašto učestvuju u udaranju najnovijeg majmuna.

Nakon što zamenite sve izvorne majmune, nijedan od preostalih majmuna nikada nije bio poprskan hladnom vodom. Uprkos tome, nijedan majmun nikada se više neće približiti merdevinama kako bi pokušao da uzme bananu.

Zašto neće? Zato što je, koliko znaju, uvek bio takav običaj!

Zamislite sada da je kavez jedno preduzeće i zamislite radnike umesto majmuna. Ukoliko dođe do nekih problema, loših uslova za rad, maltretiranja, smanjenja plata i sličnih nepravilnosti logično je da se radnici pobune.

Planina mu otkrila mudrost: Lazar (90) sa Golije upozorava šta morate da naučite i sebe i decu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako dođe do nekog protesta tu se uvek izdvaja neko ko je vođa. Vođa će se glasno buniti ili obavestiti Inspekciju zaštite na radu. Na kraju, svi radnici će biti kažnjeni pre svega novčano, a vođa promenom radnog mesta na lošije ili otkazom.

Na njegovo mesto će doći drugi radnik koji pojma nema kakva je situacija i koji će reagovati na nepravilnosti, ali će biti sprečen od ostalih koji znaju da mogu biti kažnjeni još strožije kako im je i zaprećeno.

Taj strah se širi i svi znaju za posledice bez obzira da li su bili svedoci protesta ili ne i prestaće svaki vid pobune osim gunđanja u sebi. Čak će biti sprečeno i bilo kakvo komentarisanje problema iz straha da neko ne oda poslodavcu šta se priča i svi će početi da se ponašaju pokorno i poslušno.

Dakle, strahom se vrlo lako manipuliše, a ako su ljudi dovedeni u egzistencijalne probleme manipulacija je još lakša. Dok god ima neke rezerve od koje se može živeti neka vrsta bunta je moguća. U slučaju da se zna da postoji mogućnost da će ostati bez ičega pokornost je zagarantovana. Svakodnevno zastrašivanje dokazuje koliko smo bedno i osiromašeno društvo i to ne od skoro, već godinama unazad.

Odgovor vaspitačici koja je sasula istinu Srbiji u lice: A šta ćemo sa majkama koje rade na crno?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs