Pravoslavni običaji

Danas su Zadušnice: Zašto nosimo žito na groblje i palimo sveće?

Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: Ja sam svetlost svetu, a ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih
Vesti
09:06h Autor:
Danas su Zadušnice: Zašto nosimo žito na groblje i palimo sveće?
Foto: Profimedia

Danas pravoslavni vernici obeležavaju Zadušnice, crkveni praznik posvećen mrtvima. Danas bi trebalo posetiti grobove svojih bližnjih i uznositi molitve Bogu za njih.

Najvažniji pomen za preminule je Proskomidija koja se služi na svakoj Svetoj Liturgiji. Pored ovih pominjanja i molitava za preminule, Crkva je ustanovila posebne dane kad se sećamo naših dragih pokojnika i obilazimo njihove grobove.

Običaji na Zadušnice

Zadušnice obeležavaju sećanje dana odvajanja duše od tela člana Crkve. Uvek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih.

Iz ugla vrhunskih lekara: Kako molitvom i verom možete potpuno da se izlečite!

Koljivo ili kuvano žito se nosi u parohijski ili manastirski hram, kao i na groblje. Na dan zadušnica se služi Sveta Liturgija, i tada sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Pored grobova se pale sveće, a sveštenik obavi obred i okadi grobove.

Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na njihove grobove, čitav obred se služi u hramu.

Simbolika

- Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Kad se ujedini sedam krstova, stvara se savršen čvor: Molitva uz brojanicu koja tera đavola!

Foto: Beta
Foto: Beta

- Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se leče rane grehova.

- Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: Ja sam svetlost svetu. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

- Daće i podušja se ne daju da se "nahrani" pokojnik, odnosno, da duša njegova "jede", nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika.

- Na zadušnice se deli milostinja. Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je poklanjanje duhovnih knjiga.

Pitao sam Boga: Prosvetljujuće reči za sve one kojima ponestaje snage!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs