Radujte se

Danas je Svetli utorak: Evo zašto ovaj dan baš svima donosi sreću!

Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Uskrs, svima donosi radost i veselje. Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću
Zanimljivosti
19:20h Autor:
Danas je Svetli utorak: Evo zašto ovaj dan baš svima donosi sreću!
Foto: Profimedia

U većini srpskih krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da se i danas širom naše zemlje nastavljaju gozbe i veselja na kojima se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. Ovo je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva i obnavljaju davno sklopljena drugarstva.

U narodu je današnji dan poznat i kao Svetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

U vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedelja po Uskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.

Zaštiti dete od zlih sila: Danas svaka majka mora da izgovori ove reči!

Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Uskrs, svima donosi radost i veselje. Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po verovanju u Gruži, na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika. Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posetu ili krenuti na put. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojicama.

Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

Uskršnji običaji i verovanja koja morate da ispoštujete: Za dobrobit cele porodice!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs