Narodno verovanje

Danas je Garava sreda: Ko večeras ugleda zvezdu padalicu, pratiće ga sreća cele godine!

U užičkom kraju, pak, veruju da ko večeras ugleda zvezdu padalicu biće baš srećan u narednoj godini, ali veruje se i da oni kojima je neko nedavno umro obavezno večeras treba da pogledaju u nebo
Zanimljivosti
00:24h Autor:
Danas je Garava sreda: Ko večeras ugleda zvezdu padalicu, pratiće ga sreća cele godine!
Foto: Thinkstock

Nedelja posle Vaskrsa puna je lepih narodnih običaja i verovanja. Pošto Srbi Vaskrs proslavljaju tri dana, današnji dan prvi je radni, kada se vernici vraćaju svom uobičajenom životu, a na selu poslovima u domaćinstvu i oko stoke.

Današnji dan neki nazivaju garavom sredom, a drugi svetlom jer su naši pradedovi i dedovi verovali da večeras obavezno treba gledati u nebo čekajući - znak!

Naime, verovali su da ako večeras nebo bude bez oblaka, vedro i zvezdano, godina će biti rodna. Ako bude oblaka, godina do sledećeg Vaskrsa biće teška, godina bede i oskudice.

U užičkom kraju, pak, veruju da ko večeras ugleda zvezdu padalicu biće baš srećan u narednoj godini, ali veruje se i da oni kojima je neko nedavno umro obavezno večeras treba da pogledaju u nebo jer će tamo videti kako sa neba pada zvezda koja je "pripadala" preminulom.

Na drugom kraju Srbije, tačnije u Banatu, na ovaj dan nekada se seoskim šorovima kretala vesela povorka matorih momaka - neoženjenih muškaraca do 30 godine - koje bi pratili svirci. Oni bi za sobom vukli panj. Ovaj divan običaj održao se u selima do početka Drugog svetskog rata, a neženje bi bile javno prozvane što se ne žene odnosno bili su nagaravljeni, nacrnjeni.

Narodna verovanja: Šta znači sanjati garavo lice?

Ako u snu vidite garavo lice to znači da želite nekoga ili nešto što ne možete da imate. Moguće je da ste zaljubljeni u osobu koja je zauzeta ili vas jednostavno ne želi. Moguće je da baš zato želite tu osobu jer vam se čini nedostižnom.

Ko zgreši sredom, greh mu zauvek ostaje

Po narodnom verovanju, sreda je vrlo povoljan dan, a pogotovu mlada sreda, za svaku ljudsku delatnost i preduzimanje važnih koraka. U nekim predelima je ovo varovna sreda, koja se naziva vodenom, jer je posvećena vodenoj stihiji - da ne uništi useve i letinu, što se u vreme prolećnih kiša često dešavalo.

U prošlosti se mnogo pazilo na to da se ljudi uzdržavaju od svake zlomisli i lošeg dela. Pogotovu sredom, jer ko zgreši u sredu - greh mu ostaje do sudnjega dana. Ovo narodno verovanje je zasnovano na činjenici da među svetiteljima jedino Sveta Sreda nema crkvu koja joj je posvećena, pa se stoga grešnik nema gde ispovediti i tražiti oprost greha. Ko zgreši sredom, greh mu zauvek ostaje. Ne postoji crkva Svetoj Sredi posvećena da se ima grešnik gde ispovediti i pomoliti.

Poznate dame ofarbale jaja: Ovako su izgledale njihove Uskršnje dekoracije (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs