Istraživanje pokazalo

Dajete novac za pomoć siromašnima: Evo gde on stvarno na kraju završi!

Već decenijama je opšte uvreženo mišljenje da siromašni "razbacuju" novac koji dobiju na cigarete, alkohol i druge poroke
Zanimljivosti
23:00h Autor:
Dajete novac za pomoć siromašnima: Evo gde on stvarno na kraju završi!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Sve je češća pojava da vlade zemalja daju novac siromašnima. Umesto obezbeđivanja krova nad glavom, hrane ili zdravstvene nege, vlasti širom sveta otkrile su da je efikasnije jednostavno dati keš, piše Newsweek.rs.

U određenim slučajevima, postoje uslovi za korišćenje tog novca, dok u nekima ograničenja apsolutno ne postoje.Nezavisno od uslova, već decenijama je opšte uvreženo mišljenje da siromašni "razbacuju" novac koji dobiju na cigarete, alkohol i druge poroke.

Istina je, u stvari, potpuno suprotna.

Nedavno objavljeno istraživanje Dejvida Evansa iz Svetske banke i Ane Popove sa Univerziteta Stanford, pokazalo je da deljenje novca siromašnima zapravo smanjuje konzumaciju alkohola i drugih ne-osnovnih životnih dobara.

Osim individualnih i grupnih analiza, istraživači su izveli i meta analizu - statistička metoda kombinovanja rezultata iz različitih studija - kako bi odredili opšti efekat "poklon keša" na konzumaciju alkohola i cigareta.

Surova istina Srbije! Ispovest žene koja čeka socijalni program: Kad nemaš ni 100 dinara u džepu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iznenađeni što su rezultati potvrdili prethodne nalaze, istraživači su se okrenuli pronalaženju uzroka fenomena.

Prvi razlog za smanjenje u konzumaciji alkohola i cigareta, smatraju istraživači, verovatno je to što ekstremno siromašni pre nego što dobiju određenu svotu uopšte ne vide smisao ulaganja "crkavice" u zdravlje ili obrazovanje.

Drugi razlog leži u behavioralnoj ekonomiji, koja je pokazala da domaćinstva, kada dođu do "besplatnog novca", najčešće troše na blagostanje porodice/domaćinstva.

Poslednji i možda glavni razlog jeste što su primaoci ovakvih transakcija najčešće žene, koje po pravilu troše više sredstava na hranu i zdravlje dece, nego što to čine muškarci.

Na kraju krajeva, bez obzira na uzroke, ideja da će većina siromašnih potrošiti poklonjen novac na alkohol i cigarete, polako odlazi na smetlište istorije.

Zastaće vam knedla u grlu: Priča zbog koje se cela Srbija stidi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs