Neverovatno

Bez novca preživeli godinu dana: Par koji je uradio nemoguće!

Međutim, uprkos ranijem iskustvu, tvrde da im nije bilo jednostavno. Tlo gde su sagradili kućicu se ispostavilo kao neplodno i jednostavno nisu mogli da uzgajaju povrće
Zanimljivosti
22:58h Autor:
Bez novca preživeli godinu dana: Par koji je uradio nemoguće!
Foto: Thinkstock

U današnja vremena život bez novca zvuči potpuno nemoguć, a mnogima i nezamisliv. Međutim, jedan australijski par je uspeo da preživi godinu dana bez novca.

Iako sami priznaju da nije bilo lako, kažu da je, ipak, moguće.

Rejčel Njubi (24) i Lajam Kulbertson (26) došli su na ideju da pokušaju živeti bez novca, koliko god uspeju. Čak su došli i do nekih inovativnih načina preživljavanja, tako da su uspeli sastaviti oko godinu dana bez novca.

Prvo što su uradili bilo je da izgrade kućicu na placu svog prijatelja u ruralnom delu australijske Viktorije. Uzgajali su sami hranu, a sa vremena na vreme su pretraživali kontejnere gde su pronalazili ostatke hrane. Takođe su sa ostalim farmerima razmenjivali proizvode, tako da nisu oskudevali u bilo čemu.

Na trenutak je zaćutao, pa objasnio: Nobelovac otkrio zašto samo 1 odsto ljudi uspe u životu!

Foto: Shutterstock, Ilustracija
Foto: Shutterstock, Ilustracija

"Uživali smo u tom osećaju da možete izbrati kako da živite, bez obzira na to imate novac ili ne", kaže Rejčel i dodaje:

"Nismo brinuli o režijama za stan, o računima za struju, vodu, nismo brinuli o odeći. U principu, bili smo potpuno slobodni, jer smo sami odlučivali šta ćemo i kako ćemo", kaže ona.

Rejčel i Lajam su se preselili u kućicu koju su napravili u januaru i to nije prvi put da su živeli na selu. Naime, Rejčel je još ranije živela dve godine na jednog organskoj farmi.

Međutim, uprkos ranijem iskustvu, tvrde da im nije bilo jednostavno. Tlo gde su sagradili kućicu se ispostavilo kao neplodno i jednostavno nisu mogli da uzgajaju povrće. Klima je bila prilično oštra, pa je tako njihova kolibica jedva izdržala nalete vetra.

Tuširali su se vodom koju su sakupljali od kišnice, koja je uglavnom bila hladna. Kako u kolibi nisu imali nikakvih savremenih uređaja, tako su ručno prali garderobu.

Savršen trik za štednju: Kako da prikupite gomilu novčanica od 500 dinara!

Foto: Thinstock. Ilustracija
Foto: Thinstock. Ilustracija

Najveći deo vremena su provodili u nadničarenju, tj. radili su za okolne farmere, koji su im davali obrok i deo povrća koje uberu. Imali su i pet pataka, od kojih su dobijali jaja, ali kada su im zalihe jaja nestale, bili su prinuđeni da odu do kontejnera i pronađu nešto za jelo.

Uprkos nastojanju da izdrže što duže bez novca, nisu uspeli baš u potpunost. Naime, Lajama je zabolio zub, pa je morao otići zubaru, a kako nisu imali nikakvo prevozno sredstvo, proletos su morali kupiti bicikl kako bi otišli do grada.

Uprkos poteškoćama sa kojima se suočavaju, Rejčel i Lajam još nisu odlučili da li će nastaviti sa svojim eksperimentom ili će se vratiti u civilizaciju. Pored svih poteškoća, njih dvoje istinski uživaju u svom životu, a i teško će im biti da ostave komšije, sa kojima su se sprijateljili.

"U našem komšiluku se nalaze uglavnom stariji bračni parovi, kojima se sviđa ideja da imaju mlade ljude pored sebe. Neki nas čak smatraju modernim hipicima", kaže Rejčel.

Život Lava Nikolajeviča Tolstoja: Najbogatiji pisac koji je umro kao beskućnik!

Inače, Rejčel i Lajam nisu jedini koji su se dobrovoljno odrekli novca. Naime, porodica Rafaela Felmera već godinama živi bez novca, a gotovinu troše samo kad nemaju baš nikakvu alternativu.

I Nemica Hajdemeri Švimer takođe živi bez novca i to skoro 20 godina. Ona se uglavnom oslanja na trampu. Svi oni priznaju da ovakav život nije lak, ali da nije nemoguć.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs