Ne oklevajte

Zahvalite se prirodi, posadite drvo: 9 razloga zašto morate ovo da uradite!

Stalno se jedni drugima žalimo na to kako Zemlja ostaje bez omotača, kako će nas vremenske promene ubiti, a niko ne želi da uradi jednu stvar koja će pomoći planeti: Da posadi drvo
Bašta
10:28h
Zahvalite se prirodi, posadite drvo: 9 razloga zašto morate ovo da uradite!
Foto: Shutterstock

Svi smo kao mali učili onu pesmicu "Gde god nađeš zgodno mesto ti drvo posadi, jer je drvo blagorodno pa će da nagradi". Oni koji su posadili drvo znaju istinitost ove pesme.

Ukoliko niste jedni od njih, možda je sada pravo vreme da to uradite.

Sadnja drveta (drveća) je jedan od najlepših i najplemenitijih gestova koje čovek može učiniti prema prirodi, drugim ljudima i samom sebi.

Donosimo vam devet razloga zbog kojih biste morali da posadite drvo:

1. Drveće proizvodi kiseonik

Svako biće na planeti, udiše kiseonik, i bez njega, život kakav znamo ne bi bio moguć. Planeta bez drveća je planeta bez kiseonika, a planeta bez kiseonika je planeta bez ljudi.

2. Drveće upija ugljen dioksid

Ljudi izdišu, drveće udiše. Ta veza je nešto što održava ovaj svet u savršenom skladu.

3. Drveće sprečava eroziju

Klizišta mogu da budu veoma opasna po živote i imovinu ljudi, a ne postoji bolji način da se klizišta spreče nego da se kritična područja prekriju šumom.

4. Drveće prečišćava zemljište

Drveće apsorbuje štetne supstance i hemikalije iz zemljišta i ponaša se kao filter, prečišćavajući tako zemlju, čineći je pogodnom za uzgajanje i rast drugih biljaka.

5. Drveće nam obezbeđuje hlad u toku vrelih letnjih dana

Svako ko je doživeo da se nađe na plus 40 stepeni celzijusa, bez ijednog zaklona oko sebe, zna koliko je hlad drveta ili šume poželjan u tom trenutku.

6. Drveće prigušuje buku

Da, verovatno već i sami znate, drveće je svemoguće. Ono čak prigušuje i buku, koja se takođe smatra vidom velikog zagađenja životne sredine, a koje je naročito izraženo poslednjih decenija, sa razvojem tehnologije.

7. Drveće je dom, sklonište i zaštita za mnoge životinje

Ono im takođe predstavlja i nepresušan izvor hrane.

8. Drveće štiti od jakih vetrova

Dobro je poznato da drvoredi i šume mogu zaštititi cela naselja i gradove od udara jakih vetrova, tako što prave živi zid i sprečavaju vetrove da dostignu maksimalnu snagu.

9. Drveće ulepšava okolinu

Svakako je lepše da vam pogled puca na nepregledne šume, nego na nepregledne divlje deponije otpada…

Šume su pluća planete. Svake godine Zemlja izgubi veliki deo svojih šuma, kako zbog požara, tako i zbog seče. I kao što pluća pušaća polako i nepovratno odumiru, tako i pluća planete nestaju sve brže i brže. Jedan od najboljih načina da sačuvamo našu plavu planetu jeste da svako od nas u toku svog života posadi bar jedno drvo. Tako ćete se zahvaliti prirodi jer vam je omogućila život, i tako ćete planetu sačuvati za buduće generacije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs