Zasluženo

Vladeti Jerotiću uručena nagrada za životno delo

Nagrada za životno delo Dositej Obradović uručena je akademiku Vladeti Jerotiću. Ona se sastoji od plakete sa likom Dositeja Obradovića koju donirala Narodna banka Srbije i novčanog iznosa koji je Jerotić dao Fondaciji za bolesnu decu od raka
Vesti
00:26h Autor:
Vladeti Jerotiću uručena nagrada za životno delo
Foto: Beta

Akademiku Vladeti Jerotiću u punoj sali Narodnog pozorišta svečano je uručena nagrada za životno delo Dositej Obradović.

"U letopisima Zadužbine stajaće vaše ime kao stvaraoca koji je nastavio plemenitu Dositejevu misiju", rekao je predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović" Radomir Putnik pošto je uručio nagradu prvom laureatu. On je dodao da se nagrada dodeljuje za sve discipline nauke, prosvete, književnosti i kulture, kojima pripada ili ih je utemeljio u srpskoj sredini veliki pisac i prosvetitelj Dositej Obradović, za životno delo pre svega učitelju u najplemenitijem smislu te reči kakav je bio Dositej.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Dositeja Obradovića koju donirala Narodna banka Srbije i novčanog iznosa koji je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, a koji je Jerotić dao Fondaciji za bolesnu decu od raka. U obrazloženju žirija je ocenjeno da je Jerotić "svojim životom, delom i delovanjem po svemu na tragu misije koju je u srpskom narodu ostvario Dositej Obradović".

"Njegovo prosvetiteljsko, filozofsko-religijsko i književno stvaralaštvo, prožeto izrazitom humanističkom crtom njegove ličnosti, prevazilazi i natkriljuje sve posebnosti i isključivosti svojstvene našem vremenu", navedeno je u obrazloženju nagrade.

Dositej je od sredine 18. veka do smrti 1811. godine putovao Evropom, znao je 11 jezika i za svog dugog života bio je najviše učitelj, ali to je shvatao kao učenje drugih, ali i samog sebe. U poznim godinama 1807. godine on je došao u Srbiju i doneo sve što je imao, kao osoba koju je odlikovao asketizam, svoju biblioteku je poklonio narodu, a sav novac koji je imao dao je Karađorđu za ustanike.

Upravo takav stvaralački, filozofski i etički put sledi akademik Jerotić, prvi dobitnik nagrade koja treba da nagradi krunu stvaralaštva neke ličnosti, nagrade za celokupni doprinos nauci, kulturi i umetnosti naroda Srbije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs