Životna priča preminulog kubanskog predsednika

Tvrdio da mu je plata 20 dolara, a živeo kao kralj: Sve razvratne tajne Fidela Kastra! (FOTO)

Ženskaroš i gurman, kako ga nazivaju, imao je dvadesetak luksuznih nekretnina širom Kariba, uključujući privatno ostrvo koje je posećivao svojom jahtom
Vip priča
19:50h Autor:
Tvrdio da mu je plata 20 dolara, a živeo kao kralj: Sve razvratne tajne Fidela Kastra! (FOTO)
Foto: Profimedia

Opšta percepcija koju ljudi imaju o Fidelu Kastru, a kojoj je i on sam pomogao da se stvori, uključuje da je bio revolucionar koji nije imao vremena za užitke, koji je prezirao praznike kao buržujske i tvrdio da živi u nečemu nalik kolibi. Jedini luksuz koji je i sam priznavao bile su - cigare. Međutim, stvarnost je bila posve drugačija, piše Daily Mail.

Ženskaroš i gurman, kako ga nazivaju, imao je dvadesetak luksuznih nekretnina širom Kariba, uključujući privatno ostrvo koje je posećivao svojom jahtom. Britanski medij piše da je Kastro, dok je vikao protiv kapitalizma, živeo poput kralja, i to prilično razvratno.

Zapadni posmatrači dugo su sumnjali da Kastro preusmerava novac s državnih poseda, uključujući i mali rudnik zlata. Ali, kada ga je magazin Forbes 2006. godine proglasio jednim od najbogatijih svetskih "kraljeva, kraljica i diktatora", on je ljutito insistirao da živi samo od plate koja iznosi 20 dolara mesečno.

Stvarna razmera njegovog licemerja i luksuza u kakvom je uživao postala je očigledna tek 2014. godine kad je njegov bivši, dugogodušnji telohranitelj, Huan Reinaldo Sančez, napisao knjigu o njegovom tajnom životu i procenio da je kubanski vođa "težak" oko 125 miliona dolara.

Otkrio je kako je izgledao tipičan Kastrov dan na privatnom ostrvu, a uporedio ga je s kraljevskim lovom Luja XV u šumama oko Versaja. Navodno se budio oko podne, uskočio bi u ronilačku opremu i na gliseru ispunjenim skupim viskijem i škampima krenuo u ribolov. Privatno ostrvo Kajo Pjedra Sančez opisuje kao "rajsko ostrvo" gde je Kastro zabavljao ugledne goste poput književnika Gabrijela Garsije Markeza i gde se hvalio spektakularnom lagunom ispunjenom kornjačama i delfinima. Kubanski vođa bi onde došao na svojoj 27 metara dugačkoj luksuznoj jahti.

Vodio život na ivici razvrata: Neverovatan čovek koji je pomerao granice! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Što se tiče rezidencija na Kubi, jedno od glavnih imanja u Havani opremio je kuglanom na krovu, privatnom bolnicom i dvoranom za košarku, a pored toga često je koristio vilu uz more koja je bila opremljena bazenom, đakuzijem i saunom. Međutim, njegov najpoznatiji dom bio je Punto Sero, posed čuvan poput tvrđave koji nije koristio samo za režimske obračune i političke sastanke, nego i za proizvodnju sladoleda.

Milijarder koji može sve: Bogat i skroman, misli na sebe i radi za druge! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naime, Kastro se bojao da će ga otrovati pa je svu hranu koju je jeo, nabavljao iz proverenog uzgoja ili od prijatelja van zemlje koji su ga snabdevali delicijama. Imao je svoje krave koje su zadovoljavale potrebe za mlečnim proizvodima njega i njegove porodice, a pored glavnog objekta Punta Sera imao je tajnu kuću gde je provodio vreme sa ženama. Navodno je imao niz ljubavnica koje je redovno dovodio onde.

Od javnosti je čak skrivao i svoje žene, a zahvaljujući svojoj razvratnoj naravi imao je barem devetoro dece sa četiri žene. Što se ljubavnica tiče, ništa nije potvrđeno, ali navodno je imao afere s raznim ženama, od poznatih glumica kao što je Đina Lolobriđida do maloletnih plesačica koje su navodno kasnije pričale da je pušio cigare sve vreme tokom seksa.

Fidel Kastro je imao 35.000 ljubavnica: Ovako ih je zavodio El Komandante! (FOTO)

Brojne afere donele su mu nadimak Konj, piše Sančez, a jednom prilikom je u polušali novinaru rekao da ga je njegov ogromni seksualni nagon odvratio od katoličke crkve. U Havani je kružio trač da za vreme seksa nikad nije skidao vojničke čizme.

Varao je obe svoje supruge. Prva žena, Mirta Dijaz-Balart, s kojom se oženio još na fakultetu, rodila mu je sina Fidelita. Međutim, nakon razvoda, uzeo joj je dete i nije joj više dozvolio da ga vidi. Fidelito se obrazovao u Moskvi i postao vrhunski kubanski stručnjak za nuklearnu enegiju, a onda ga je otac otpustio.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedna od njegovih prvih ljubavnica bila je Natalija Revuelta, žena kardiologa koja mu je rodila ćerku. Alina je postala manekenka i "osramotila" oca kad se slikala u bikiniju za reklamu za havanski rum. S Kube i od oca je pobegla noseći periku s lažnim, španskim pasošem.

Nakon toga se "spetljao" s dugogodišnjom sekretaricom, Silijom Sančez. Kad je ona umrla, 1980. oženio se Dalijom, bivšom nastavnicom, koja mu je rodila pet sinova. Ljubavnici su bili dugi niz godina, a ona je živela u Kastrovoj kući van Havane. Sančez piše da je Daliju upoznao još 1961. kad je držao govor. Ona je navodno bila u prvom redu, a on je, čim ju je ugledao, počeo da očijuka s njom.

Kasnije u životu navodno se nije ustručavao da koristi vijagru, a kratke avanture je imao s prevodiocima i stjuardesom Gledis koja bi mu se pridružila na njegovim putovima van zemlje.

"Bez sumnje je imao još niz veza za koje ja nisam znao", kaže Sančez.

Markus Volf, bivši službenik tajne službe Istočne Nemačke, prisetio se da je Kastro izazvao sigurnosni skandal kad je nestao prilikom posete Berlinu. Naime, iskrao se kroz prozor hotelske sobe da bi posetio ilegalni bordel. Znao je da može i da "naruči" prostitutke, ali ovo mu je bilo zanimljivije.

Kako kaže Sančez, Kastrove tvrdnje da živi skromno su bile laži jer je "živeo u luksuzu kakav većina Kubanaca ne može ni da zamisli".

Zemlja dobre energije i najbolje medicine: Sve što niste znali o Kubi! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs