Životna priča

Šokirala pojavom, volela život, nije marila za ogovaranja: Neobična sudbina Fride Kalo! (FOTO)

Prigrlila je sve svoje mane i postala jače od bilo koje osobe na planeti
Vip priča
09:56h Autor:
Šokirala pojavom, volela život, nije marila za ogovaranja: Neobična sudbina Fride Kalo! (FOTO)
Foto: AP

Rođena je kao Magdalena Karmen Frida Kalo i Kolderon u roditeljskoj kući u predgrađu Meksiko Sitija, 6. jula 1907. godine. Njen otac bio je slikar i fotograf, pa se pretpostavlja da je umetnički talenat nasledila od njega. Sa samo šest godina obolela je od dečije paralize i devet meseci je provela u krevetu pod nesnosnim bolovima.

Kao posledica bolesti jedna noga ostala joj je tanja i kraća te je zbog toga često trpela ruganje ostale dece.

Pretpostavlja se da se baš u tom periodu javlja njena potreba da nedostake pretvara u prednost i da svojom pojavom izaziva šok. Opisivana je kao jedna od najvećih diva u svetskoj istoriji. Pila je tekilu, pušila i pričala prljave viceve, sedeći u dugačkim raskošnim suknjama na žurkama izmežu Trockog, Nerude i Rokfelera.

Još kao tinejdžerka počela je da eksperimentiše sa odevanjem i neretko se oblačila kao muškarac. Jake obrve i strog pogled doprinosile su njenom androgenom izgledu, pa nije ni čudo da je zbog toga i danas smatraju simbolom "queer" zajednice. Današnji poznavaoci njenog lika i dela tvrde da je bila pravi majstor prerušavanja u suprotni pol, čime je htela da pokaže svoju moć i nezavisnost. Na porodičnoj fotografiji iz 1926. godine, Frida nosi mušku garderobu.

Tragičan život propale bogatašice: Sinovi joj umrli, muž završio u zatvoru! (FOTO)

Odbacivanje heteronormativnog obrasca naročito je usledilo posle teške saobraćajne nesreće koju je doživela vozeći se autobusom sa svojim prvim momkom. Alehandro se udaljio od nje dok je teško povređena mesecima bila u bolnici. Čelična šipka joj je tad probila karlicu i matericu, usled čega je kasnije tokom života imala nekoliko pobačaja i nikada nije uspela da iznese trudnoću. Operisana je tridesetak puta, a utehu je pokušavala da nađe u alkoholu i drogama.

Samouka slikarka Frida na jednoj zabavi je upoznala skoro duplo starijeg umetnika Dijega Riveru sa kojim se ubrzo i venčala. On je ima 43, a ona samo 22 godine. Vatrena i neprolazna ljubav "Slona i golubice", kako su ih zvali, bila je prepuna krševa, lomova, zapleta, peripetija, laži i prevara, ali je upamćena i kao fantastična, neponovljiva, euforična i svevremena.

Prevare - i to biseksualne!

Kompleksnost njihovog dvostrukog braka - venčali su se, razveli jer je Dijego Fridu prevario sa njenom mlađom sestrom, pa su se ponovo venčali - ogledala se u brojnim aferama sa obe strane. Premda je Rivera važio za "glomaznog i ružnog" čoveka nije imao problema da pronađe žene sa kojima će varati slavnu slikarku.

Zapanjujuća snaga Džeki Kenedi: Ne bi svaka žena mogla sve ovo da preživi! (FOTO)

Iako neveran, Dijego je bio ljubomoran na muškarce sa kojima ga je Frida varala. Kako su oboje bili aktivni komunisti, nije čudo što su se upoznali sa Lavom Davidovičem Trockim, koji je u Meksiku tražio politički azil od režima Josifa Staljina. On i supruga živeli su u Plavoj kući, domu Dijega Rivere i Fride Kalo i pod tim krovom slikarka je varala muža sa ruskim revolucionarom.

Međutim, Dijego je daleko blagonaklonije gledao na prevare koje je počinila sa ženama. Biseksualnost Fride Kalo odavno je poznata i decenijama se raspravlja o tome sa kojim je sve slavnim damama bila ova slikarka. Za sada je njena najpoznatija ljubavnica bila pevačica i plesačica Žozefina Bejker.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs