Odbacivao ih kao krpe

Imao je bezbroj ljubavnica, žene mu se ubile: Buran život Pabla Pikasa! (FOTO)

Jedan od najpoznatijih slikara, poput brojnih drugih umetnika u mladosti se susreo s brojnim preprekama, uključujući veliko siromaštvo, ali i sa brojnim ženama koje su se smenjivale tokom celog njegovog života do duboke starosti
Vip priča
12:40h Autor:
Imao je bezbroj ljubavnica, žene mu se ubile: Buran život Pabla Pikasa! (FOTO)
Foto: Profimedia

Pablo Pikaso bio je jedan od najuticajnijih i najpoznatijih umetnika 20. veka. Hvaljen kao otac kubizma i uz Žorža Braka jedan od najvećih predstavnika škole simbolizma i nadrealizma, poput brojnih drugih umetnika u mladosti se susreo s brojnim preprekama, uključujući veliko siromaštvo. Na sreću za umetnost, uspeo je da ih savlada i da se oblikuje u jednu od najpoznatijih slikarskih ličnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema rečima njegove majke Marije, prve reči koje je mali Pikaso promrljao bile su "piz piz", skraćenica od španske reči za olovku, lápiz. Od detinjstva je pokazivao veliku strast i zanimanje za crtanje, a u tome ga je podržavao otac Don Hoze Ruiz i Blanko, akademski slikar i predavač specijalizovan za naturalističke prikaze ptica.

Mladog Pikasa je obučavao otac, zadovoljan što mu sin iskazuje ogroman umetnički talent koji je 1894. počeo da se ogleda u njegovoj slikarskoj karijeri.

Na prelazu veka, Pikaso se zaputio u Pariz, koji se u to vreme smatrao glavnim gradom umetnosti Evrope. Tamo je Pikaso upoznao prijatelja, pesnika i novinara Maksa Džejkoba, koji mu je postao i cimer. Živeli su u malom i nenameštenom stanu u Parizu koji je imao samo jedan krevet. Pesnik je spavao noću i radio danju, dok je Pikaso imao drugačiju rutinu - rad noću i spavanje danju. Iako je Pikaso u Pariz stigao za vreme "La Belle Époque" (tzv. lepog doba koje opisuje mirnodopski period koji je trajao sve do Prvog svetskog rata), uprkos ekonomskom izdizanju zemlje okusio je grozno siromaštvo, često preskačući obroke.

Hladna pariska zima je donela još jedan egzistencijalan problem, a dovitljivi Pikaso morao je da se snađe s jedinim što je imao, svojim radovima. Kako bi ugrejao svoj stan, bez razmišljanja je zapalio veliki deo svojih prvih platna. Sve je to rezultiralo padanjem u depresiju 1907., kad je i psihički oboleo, a nakon te epizode okreće se kubizmu.

Ima petoro dece, milione na računu i majku koja radi na ulici: Životna priča ruske Pepeljuge! (FOTO)

Tokom Prvog svetskog rata nastanio se u Rimu radeći kao dizajner. Dvadesetih godina napravio je nekoliko portreta, sina (rođenog 1921.) i brojnih prijatelja, u realističnom stilu.

Nekoliko slika u kubističkom duhu ranih tridesetih izražavaju prikriveni erotizam i Pikasovo zadovoljstvo svojom novom ljubavi, Mari Terezu Volter, koja mu je 1935. godine rodila ćerku Madu.

Mari Tereza, koju je često portretisao dok je spavala, takođe je bila model za čuvenu sliku "Devojka ispred ogledala".

Nakon Frankovog napada na mesto Gernika u Baskiji 26. aprila 1937. godine, tokom Španskog građanskog rata odlučuje da naslika sliku koja će opisati taj događaj. Slika "Gernika" je dovršena za manje od dva meseca i bila je izložena u Španskom paviljonu u Parizu za svetsku izložbu (EXPO). Zakleo se da se neće vratiti u domovinu Španiju sve dok je na vlasti Frankov režim. Svoje zakletve se i pridržavao, tako da je sve do smrti živeo u Francuskoj.

Godine 1944. učlanio se u Francusku komunističku partiju i ostao je u njoj do smrti. Partija je kritikovala Pikasov portret Staljina kao nedovoljno realističan, pa se Pikaso ohladio prema komunizmu.

Bezbroj ljubavnica i slike vredne milione

Njegova prva ljubav je "Bel Fernand" (Lepa Fernanda). U to vreme on je Katalonac, koji živi na ivici gladi u Parizu. Fernandu Olivije susreće 1903. godine za vreme olujnog dana, gde je ušetala u njegov atelje, kako bi se sklonila od kiše i iz njega izašla tek 1912. godine.

Nakon Fernande, na redu je Marsel Umber, sa kojom je u vezi sve do 1914. godine. Posle Marsel kroz njegov život žene veoma brzo prolaze. Krajem februara 1917. on u Rimu susreće pravu devojku. Ona je plesna zvezda, lepa, inteligentna, otmena, ćerka carskog generala. Pikaso se zaljubio u Olgu Koklovu. Njih dvoje 1918. godine stupaju u brak i ona mu rađa sina. Ali, ona ne podnosi neke Pikasove prijatelje i njegove duge noći, već želi potpunu odanost njoj i njihovom sinu. Nakon 16 godina bračnog života, rastali su se. Olga ne podnosi i njegovo sećanje na Fernandu.

Elizabet Tejlor ga nikad nije prežalila: Žene nisu mogle da mu kažu Ne! (FOTO)

Olga Koklova, foto: Profimedia
Olga Koklova, foto: Profimedia

Godine 1932. Pijaso se povlači u okolinu Pariza, u dvorac koji je nedavno kupio. Tada u njegov život ulazi nova žena: Mari Tereza Volter. Obline te žene su njegova inspiracija za nakoliko skulptura i slika. Po drugi put postaje otac, ovaj put ćerke krštene kao Maja od Bezgrešnog začeća. Godine 1937. vraća se u Pariz i upoznaje "Jugoslovenku" Doru Mar, divlju devojku, koja je umetnica, bavi se i fotografijom. Umoran od Mari Tereze, organizuje da se rivalke susretnu u njegovom ateljeu. Sve se pretvara u krikove i uvrede. To je bio kraj veze sa Mari. Ubrzo i Dora Mar biva odbačena kao i prethodne.

Od ljubavnice do supruge princa Čarlsa: Čekala na ljubav punih 40 godina!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U 62. godini ulazi u vezu sa ženom duplo mlađom od njega, slikarkom Fransoaz Gilo. Veza traje do 1954. kada ga ona napusta sa dvoje njihove dece (sinom Klodom i ćerkom Palomom, koja je rođena kada je imao 68 godina). Pikaso tada viče za njom: "Nijedna žena ne napušta čoveka kao što sam ja!" Nakratko se zabavlja sa izvesnom Silvet David.

Godine 1961., kad je imao 80 godina, venčava se sa Žaklin Rok, prodavačicom u prodavnici keramike.

Žaklin Rok i Pablo Pikaso, foto: Profimedia
Žaklin Rok i Pablo Pikaso, foto: Profimedia

Kada je Pablo Pikaso umro 1973. godine, njegovo bogatstvo je procenjeno na 260 miliona dolara. Četiri godine kasnije, Mari Terez se obesila, a njegova druga supruga Žaklin se 1986. godine ubila. Sin Paulo je umro od droge i alkohola, a njegov unuk Pablito je popio otrov pet dana posle Pikasove sahrane.

Očajna pevačica o ljubavi svog života: U životu nisam poljubila drugog muškarca! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pikaso umire sa 92 godine u svojoj vili Notr Dam d Vi pored mesta Mužin 8. aprila 1973. godine kada mu je otkazalo srce za vreme napada gripa. Budući da je Pikaso već od 1920-tih mogao skupo da prodaje svoja dela, mogao je sebi da priušti da većinu dela zadrži u svom vlasništvu, tako da je u vreme smrti posedovao oko 50.000 svojih dela.

Ona su nakon njegove smrti prešla u vlasništvo Francuske i njegovih naslednika. Prema Ginisovoj knjizi rekorda Pikaso je bio najplodniji umetnik u istoriji. Računa se da je naslikao oko 13.500 slika, 100.000 otisaka i grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrednost svih njegovih dela računa se u milijardama evra.

Sve stvari Pabla Pikasa na rasprodaji: Unuka prodaje sve iz osvete!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs