Ko je on

Bogati princ bez zemlje, plejboj i vođa: Njega i Kraljica Elizabeta oslovljava sa Vaše Visočanstvo!

Aga Kan IV je verski vođa ismailija, multimilioner filantrop, diplomac Harvarda, čovek poznat po raskalašnom stilu života i strasti prema lepim ženama i konjima
Vip priča
11:22h Autor:
Bogati princ bez zemlje, plejboj i vođa: Njega i Kraljica Elizabeta oslovljava sa Vaše Visočanstvo!
Foto: AP

Kada se uticajni ratni komandant optužen za brojna krvoprolića predao vlastima u tadžikistanskoj provinciji Budahšan, rekao je da je to učinio na poziv Age Kana. Ovaj interesantni čovek poštovan je kao vođa od strane svih šiitskih muslimana ismailija, a njegov uticaj prostire se mnogo dalje od Tadžikistana, piše Newsweek.rs

Aga Kan IV je verski vođa ismailija, multimilioner filantrop, diplomac Harvarda, čovek poznat po raskalašnom stilu života i strasti prema lepim ženama i konjima. Kanovo puno ime je Njegovo visočanstvo Karim Aga Kan IV Imam muslimana ismailija. Njegovih sledbenika ima između 15 i 30 miliona u više od 25 zemalja sveta.

Većina ismailija živi u afričkim i azijskim zemljama, među kojima su Pakistan, Avganistan, Tadžikistan i Iran, a značajne zajednice nalaze se i u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi.

Kan je rođen 1936. godine u Ženevi, britanski je državljanin, a veruje se da je direktan potomak proroka Muhameda. On je 49. imam, odnosno duhovni vođa ismailija.

Patnja, siromaštvo, večito ružno pače: Život joj promenio jedan čovek! (FOTO, VIDEO)

Foto: Wikipedia, Aga Kan
Foto: Wikipedia, Aga Kan

Ismailijski imami predstavljaju sebe i svoju porodicu kao prinčeve i princeze - titula koju su nasledili od svog pretka Šaha Fath Alija, 18-vekovnog persijskog kralja. Njegova titula zvanično je priznata od strane britanske vlade, a titulu "Vaše visočanstvo" dodelila mu je britanska kraljica Elizabeta 1957. godine, kada je kao dvadesetogodišnjak nasledio svog dedu.

Kanova titula "Vaše visočanstvo" nije nasledna, a njegova porodica ne vlada ni jednom zemljom ili teritorijom.

Prema Forbsu, Aga Kan je među 10 najbogatijih plemića sveta, sa bogatstvom procenjenim na 800 miliona dolara. Drugi izvori procenjuju njegovo bogatstvo čak na 3 milijarde dolara. Većina njegovog novca dolazi iz dobrovoljnih donacija ismailija koji po pravilu svom verskom vođi daju oko 10 odsto svojih ukupnih godišnjih prihoda.Ostaje nejasno da li imam koristi sredstva u lične svrhe, jer njegovi sledbenici tvrde da se sve donacije ulažu u filantropski, odnosno humanitarni rad, razvoj, obrazovanje i druge projekte u zemljama u razvoju u kojima žive ismailije.

Pored vere, Kan se bavi i biznisom. On je vlasnik lanaca hotela i multimilionske uzgajivačnice konja u Francuskoj i Irskoj.

Ono što Agu Kana odvaja od drugih verskih vođa jeste to što meša svoj religijski status sa džet-set plejboj imidžom po kojem je svetski poznat. Kan je često viđen u društvu lepotica, skupim kolima i ekskluzivnim, mondenskim mestima.

Nesrećni po rođenju, zauvek drugi: Šta rade članovi kraljevskih porodica koji ne nasleđuju tron?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Imam se nakon 25 godina braka razveo od svoje prve žene i majke troje dece, Sare Kroker Pul, koja je preuzela muslimansko ime Begum Salima. Bivša manekenka dobila je 30 miliona dolara i 27 miliona vredan nakit kao odštetu za razvod. Nakon toga Kan se oženio Nemicom Gabrijelom Lejningen (kasnije Begum Inara) 1998. godine, ali samo 6 godina kasnije, ona je podnela zahtev za razvod zbog Kanovih vanbračnih afera.

Iako ima mnogobrojne posede, Aga Kan ostaje princ bez zemlje. Regija Gorno Badahstan u Tadžikistanu jedina je pretežno ismailijska oblast na svetu sa zvaničnim statusom autonomne pokrajine.

Prema tadžikistanskom novinaru i autoru Radžabi Mirzu, mnogi iz političkih krugova ove zemlje i dalje su sumnjičavi prema Kanu. Sa druge strane, krvavi sukobi u regiji Gorno Badahstan pokazali su da lokalno stanovništvo ima više vere u Imama Agu Kana nego u predsednika države.

Bedan život izmučene žene, Jovanke Broz: Oronula vila na Dedinju pamti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs