Protest

Žene u Poljskoj na nogama: Vlast brani abortus!

Nastojaćemo da i u rizičnim trudnoćama, čak i kada je plod gotovo beživotan, obavežemo žene na porođaj. Tako ćemo učiniti da svaki rođeni stanovnik ove zemlje ima svoje ime i dostojnu sahranu, navode predstavnici vlasti
Vesti
01:08h Autor:
Žene u Poljskoj na nogama: Vlast brani abortus!
Foto: Fonet

Poljakinje su ponovo na ulicama Varšave kako bi iskazale nezadovoljstvo prema novom restriktivnom Zakonu o abortusu.

Protest je pratio i bojkot svih aktivnosti u javnim ustanovama, a akciji su se pridružili brojni aktivisti iz civilnog sektora. Učesnici su kao i pre dvadesetak dana, u crnoj odeći, prošetali glavnim gradskim ulicama uputivši snažan apel vlastima protiv usvajanja zakona.

Prema već postojećem zakonu u ovoj zemlji, abortus je dozvoljen u slučaju neodržive trudnoće i teških anomalija fetusa.

Novi zakon, ukoliko bude usvojen, sprečiće i takvu mogućnost, piše britanski Indipendent. Protesti su održani širom čitave zemlje a centralno okupljanje je ispred poljskog parlamenta. Sam zakon je rezultat inicijative šefa vladajuće stranke Prava i pravde, Jaroslava Kačinskog.

Prema njegovim rečima, žene bi prema novom zakonu bile u obavezi da nose plod bez obzira na njegovo stanje, jer bi svakim porođajem broj sahrana i krštenja bio povećan.

"Nastojaćemo da i u rizičnim trudnoćama, čak i kada je plod gotovo beživotan, obavežemo žene na porođaj. Tako ćemo učiniti da svaki rođeni stanovnik ove zemlje ima svoje ime i dostojnu sahranu," navodi Kačinski.

Demonstracije su održane pod sloganom "Nećemo sklopiti kišobrane", jer je prvi protest protekao sa velikim brojem otvorenih kišobrana, zbog jake provale oblaka. Tada su poljske vlasti odustale od donošenja kontroverznog zakona, jer je protestom bio zaustavljen rad javnih institucija u više od 60 poljskih gradova.

Jeziva ispovest srpskog lekara: Zbog ovog sam prestao da vršim abortuse!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs